MF DNES

J Dvakrát trestaná Maria?

Vášně planou dál. Maria Šarapovová nenastoupí na Roland Garros. Je to křivda?

-

Karel Knap sportovní reportér MF DNES

ako šestiletá holčička přiletěla s tátou ze Soči na Floridu, kde plavovlasá naděje podstupova­la tuze přísný tenisový dril. Neuměla anglicky. „Bylo to těžké, ale nejvíc si pamatuju, jak hodně mi chyběla maminka,“vzpomínala Šarapovová v rozhovoru pro Magazín DNES.

Ruská bojovnice musela v životě vydržet řadu drsných zkoušek. Trvalo dva roky, než její matka dostala povolení k pobytu a směla opět denně vídat malou dceru.

Ta se teď zase ocitla v nezávidění­hodné situaci. S cejchem dopingové hříšnice se po 15 měsících znovu objevila na WTA Tour a pokouší se vydrápat zpátky do špičky.

Její comeback stále dráždí a rozděluje lidi v branži. Úterý pro ni bylo zvlášť trpké a temné. Kvůli zranění stehna musela odstoupit ze druhého kola v Římě a dozvěděla se, že jí pořadatelé Roland Garros neudělili volnou kartu pro letošní ročník.

„Můžeme podpořit návrat po zranění, ne návrat po trestu za doping,“prohlásil Bernard Giudicelli, šéf francouzsk­é tenisové federace. „Asi bude velice zklamaná, ale mou odpovědnos­tí je chránit náš sport a věrohodnos­t jeho výsledků.“

Při absenci těhotné Sereny Williamsov­é se třicetilet­á Ruska a dvojnásobn­á pařížská vítězka pomalu řadila mezi favoritky antukového grandslamu. Jelikož ještě nestihla posbírat dostatek bodů, potřeboval­a pomoc od Francouzů. Jenže se jí nedočkala.

Drtivá většina sokyň zaplesala. Šarapovová je mezi nimi kvůli své přezíravos­ti neoblíbená. A v pavouku by pro ně sportovní celebrita a bývalá světová jednička samozřejmě představov­ala velkou hrozbu.

„Vím, jak to chodí, že se vše podřizuje penězům,“pronesla Mirjana Lučičová-Baroniová ještě před Giudicelli­ho výrokem. „Ať dají na Roland Garros kartu třeba Lancovi Armstrongo­vi. Je bývalý šampion Tour de France. V čem je rozdíl?“

Francouzsk­é NE schvaloval například legendární Australan Pat Cash a naléhal na organizáto­ry Wimbledonu, aby se zachovali stejně.

Našlo se ovšem i nemálo zastánců Šarapovové. Kdekdo se divil, že vstupenku do kvalifikac­e RG neobdržela, zatímco domácí Constant Lestienne, odsouzený za nelegální sázení, ano.

„Podporuju Marii při jejím comebacku,“napsala na Twitteru bývalá tenistka Iveta Benešová. „Co si vybavuju, vždycky se chovala mile. Nerozumím některým hráčkám a jejich komentářům.“

„Šarapovová si řádně odpykala trest, ne?“říká Jan Kodeš. „Tak proč ji dál utiskovat? Andre Agassi se přiznal, že v průběhu kariéry bral drogy, a přesto hrál dál. Proč mu pak neodebrali všechny tituly jako Armstrongo­vi?“

Steve Simon, boss WTA, napsal agentuře AP, že žádný hráč nesmí být za jeden dopingový přestupek trestán dvakrát.

Je ale neposkytnu­tí volné karty pro Šarapovovo­u sankcí? Nebo spíš odepřením vstřícné služby?

Ať tak, či onak, zarputilá Ruska se ani tentokrát nesložila. „Pokud právě tohle musím strpět, abych mohla znovu vystoupat na vrchol, přijímám,“vzkázala. „Budu bojovat každý den až do konce. Žádná slova, hry ani činy mě nezastaví v plnění mých snů. A mám jich spoustu.“

 ??  ?? Maria Šarapovová je odhodlaná bojovat. Foto: AP
Maria Šarapovová je odhodlaná bojovat. Foto: AP
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia