MF DNES

Poker na Giru. Třeste se, my vás odrovnáme

- — Tomáš Macek

Půjde o drsnou zkoušku síly jezdců i jejich týmů a současně o cyklistick­ý poker. Hru skrytých karet, blufů, zastírání slabin či hledání momentů překvapení. Taková bude druhá polovina Gira.

Vedení Toma Dumoulina ze stáje Sunweb o 2:23 minuty před Nairem Quintanou z Movistaru k takovému tvrzení vybízí. Psychologi­cká válka se už rozhořela. Základní pravidlo zní: Pohrozme těm druhým vlastní sílou a v žádném případě nenaznačuj­me, pokud máme trable.

„Jestli jsem pod tlakem?“Lídr závodu Dumoulin se pousměje. „A proč? Movistar i ostatní teď vědí, že na mě musí najet spoustu času. Tlak je na nich, ne na mně.“Ano, tak se ten poker hraje. Rovněž tým Movistar jeho zákonitost­i zná. Proto Quintanův pomocník Rory Sutherland říká: „Jsme přesně tam, kde jsme v této fázi Gira očekávali, že se ocitneme. Věděli jsme, že po časovce bude Nairo nějaký čas ztrácet a že po ní budeme muset útočit. Nairo je proto nadále přesvědčen­ý, že vyhraje.“

Quintana sice disponuje vlastností, že většinou spoustou slov neřekne vůbec nic, tentokrát však i on varuje Dumoulinov­u jednotku: „Když jsme na Sunweb ve středu zaútočili, zatím jsme na nich nepozorova­li slabiny. Ale únava bude narůstat. Jednoho dne jim síly dojdou. Pak přijde naše chvíle.“

Jinými slovy: Obávejte se našich ataků neustále, ani na chvíli nesmíte přestat být ve střehu. Odrovnáme vás fyzicky i psychicky.

Po dvou sprintersk­ých etapách (tu včerejší ovládl Gaviria) začne sobotním dojezdem na Oropu tuhý závěrečný blok Gira. V Alpách a Dolomitech je čekají kopce vyšší, delší, prudší a hlavně, bude jich v jednotlivý­ch etapách více.

„Abyste porazili Dumoulina, musíte ho nejdřív izolovat. Ta šance přijde pro jeho konkurenty právě v etapách s více vrcholy,“připomíná Kim Andersen, šéf týmu Trek. Lídr této stáje Mollema stejně jako Ital Nibali a Francouz Pinot zde mohou souboj Sunwebu a Movistaru výrazně ovlivnit. Zrodí se nové aliance.

Jak si časovkář Dumoulin s extrémně náročným třetím týdnem poradí, je zatím záhadou pro každého. „Na Mortirolu a Stelviu jsem předloni trénoval,“tvrdí on. „Ty další kopce jsem si prohlédl na videu. Nemám z nich strach.“

Podle jeho sportovníh­o ředitele Aike Visbeeka je víc uvolněný, víc zkušený a lépe připravený, než když nečekaně bojoval o titul na Vueltě 2015. Navíc v záloze má i závěrečnou 30kilometr­ovou časovku do Milána. „Ostatní vědí, že potřebují najet před ní na Toma tři minuty k dobru. Tím víc musí riskovat,“říká Paolo Slongo, kouč Nibaliho.

Dumoulinov­y slabiny hledají soupeři hlavně v jeho podpůrném týmu. Zvlášť když ztratil Wilka Keldermana, superdomes­tika do hor. Toho má v této roli zastoupit Laurens Ten Dam, devátý z Tour 2014.

„Laurens mě kdysi učil, co vše v sobě život profesioná­lního cyklisty obnáší. Je starým válečníkem a je jako víno. Čím starší, tím lepší,“vykládá Dumoulin reportérům a zároveň na dálku i Movistaru. Poker běží. V posledním týdnu přijde čas na sázky „all in“.

Movistar i ostatní teď vědí, že na mě musí najet spoustu času. Tlak je na nich. Tom Dumoulin, lídr Gira

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia