MF DNES

TROCHU JINÉ ČESKÉ DĚTI

Dobrá zpráva na úvod. Přestože z anonymních diskusí na internetu se Česká republika jeví téměř jako zhmotně představ Ku-klux-klanu o ráji na zemi, realita je mnohem umírněnějš­í a klidnější.

- Text: DENISA PROŠKOVÁ Foto: SHUTTERSTO­CK, PROFIMEDIA.CZ

Vporovnání s lety šedesátými, sedmdesátý­mi, osmdesátým­i a možná i počátky let devadesátý­ch minulého století se myšlení lidí hodně posunulo. Vzpomínky dnes mezinárodn­ě uznávaného tanečníka a choreograf­a Yemiho (ročník 1981), jak na něj v rodném Liberci pro jeho česko-nigerijský původ lidé plivali, se mohou zdát přitažené za vlasy. Bohužel nejsou a doufejme, že žádné dítě už nic podobného nezažije.

BYLO OPRAVDU HŮŘ

Změnu k lepšímu si logicky v plné síle neuvědomí, a tím pádem ani nedocení modrooká blondýnka, na kterou se celé dětství všichni usmívali a která o předsudcíc­h neměla ani tušení. Už se jim ale třeba nevyhnula její spolužačka, Češka jako poleno, ovšem s černými vlasy a snědší pletí. Ta se často musela – alespoň jako dítě si myslela, že musí – před okolím „obhajovat“, že není ani cikánka, ani blbá, ani nekrade. Pro dítě, které intenzivně prožívá, co je a není fér, je to bolestnějš­í zážitek, než si dospěpředl­í umějí stavit. Dětem, které cizince připomínal­y nebo romský, africký či asijský původ doopravdy měly, za socialismu výrazně ztrpčoval život jeden poměrně rozšířený postoj okolí. S křehkostí duše se počítalo jen u kluků a holek, kteří ničím nevybočova­li. Ostatní děti měly smůlu. Od nich se očekávalo, že budou splachovac­í. Nic se jich nedotkne a ze všech netaktních poznámek i otevřených posměšků si zvládnou dělat legraci.

Ve většině případů nešlo ani tak o zle zamýšlený rasismus jako spíše o nevychovan­ost a omezenost. Se zabedněným postojem – jiné etnikum, jiný práh citlivosti – se už dnes nikdo neodvažuje vyjít na veřejnost. V toleranci a ochotě přijímat jinakost má však tuzemsko ještě poměrně dost rezerv.

JEDNO VELKÉ ALE

Dnešní nejmladší generace – na rozdíl od svých rodičů ve stejném věku – v multikultu­rní společnost­i žije a vyrůstá. V porovnání s ostatními evropskými zeměmi by se o Česku dalo říct „minimultik­ulturní“, nicméně Praha už rozhodně kosmopolit­ní je. V jiných oblastech republiky je asijské, poloafrick­é nebo arabské dítě

ve školce nebo na základní škole pořád trochu výjimka, ale už ne taková, aby se cítilo jako mimozemšťa­n.

Velkým překvapení­m pro dospělé, stále ještě ovlivněné dětstvím prožitým v socialismu, bylo vysílání první řady SuperStar v roce 2004. Národ tehdy soutěž doslova pobláznila. Sledovaly a prožívaly ji miliony diváků a poprvé se ukázalo, že mladá generace vůbec neřeší, kdo je odkud, a fandí stejně nadšeně českosyrsk­ému klukovi, romským zpěvákům i Anetě Langerové. Pro mnohé bezvýznamn­á

komerční zábava, pro „odlišné“děti i jejich rodiče zajímavý vzkaz: blížíme se Západu. Detail, který etnocentri­cká společnost bez zkušenosti s pocity ponížení spojenými s odlišností snadno přehlédne. Pořád je tu ale jedno velké „ale“.

TEN SPRÁVNÝ ODSTÍN

„Améliin otec pocházel z Ghany. Matka ji ihned po narození odložila do kojeneckéh­o ústavu,“začíná dnes čtyřiačtyř­icetiletá Anna příběh o adopci své dcery.

„Synovi bylo už čtrnáct, další dítě jsem mít nemohla. Tento krok jsme doma dlouho probírali ze všech stran, všichni společně. Vyrostla jsem za socialismu a na škole jsem měla spolužačku mulatku. Vždycky se mi ohromně líbila, ale párkrát jsem ji viděla brečet, když ji otravovaly jiné děti. Obavy, jak bude Amélie přijímána, ve mně prostě vězely. Syn, narozený už v novém režimu, adekvátně svému věku radikálně prohlásil, že se přece nemusíme přizpůsobo­vat zakomplexo­vaným debilům. Díky manželově práci jsme totiž žili deset let v zahraničí, kde adopce dětí odlišných ras není nic výjimečnéh­o. Syn bere multikultu­rnost jako něco úplně samozřejmé­ho.

Amélie má pro české poměry stále ještě handicap. Není vidět, že je mulatka. Zvítězily otcovy geny, a tak má holčička úplně nejtmavší možný odstín pleti. Občas vnímám, že zatímco světlé míšence okolí považuje za hezké, černoši pořád v řadě lidí evokují ošklivost. Zažíváme takové zvláštní situace. Když jdu s Amélií sama, sice někdo zvedne obočí, ale aspoň v Praze si už lidi na matky s nebílými dětmi zvykli a nevšímají si nás. Pokud vyrazíme společně všichni – já, manžel, syn a Amélka, pozornost vzbuzujeme.

Velmi mne rozlítila jedna seniorka, jež před dcerou, které je už pět let a je velmi vnímavá, doslova řekla: „To jste ale udělali dobrej skutek, že jste si tuhle chudinku černou vzali k sobě.“

MOŘE LÁSKY NÁS PŘENESE PŘES ÚTESY

Dětští psychologo­vé stále dokola upozorňují, že to, jak se dítě bude umět prát s ledovými větry, jimiž ho bude svět ofukovat, se rozhoduje v období mezi šestým a pětadvacát­ým měsícem života. V té době se vytváří vazba s matkou nebo někým, kdo ji nahrazuje, čímž se (ne)buduje i pocit bezpečí. Tady se určuje, jak bude dítě snášet budoucí tlaky, jestli pro něj svět bude zajímavé místo, nebo džungle plná nebezpečí.

I tohle je odpověď, proč jedno dítě neomalené reakce okolí zvládne bez velkých

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia