MF DNES

NOVÝ ÚSMĚV za jedno odpoledne

Mít úsměv jak z reklamy na zubní pastu nemusí trvat roky. Dnešní stomatolog­ie to zvládne na počkání. Moderní přístroje dokážou během chvilky vymodelova­t novou plochu zubu, kterou pak lékař přilepí. Takzvané fazety, upravující nedokonalý tvar či velké meze

- Text: MICHAELA SVOBODOVÁ Foto: SHUTTERSTO­CK, PROFIMEDA.CZ

Když před lety zubaři začali nabízet bílou výplň místo klasické amalgámové, zdálo se, že s ničím převratněj­ším stomatolog­ie už nepřijde. Dnešní nabídka však ukazuje, že bílá plomba byla jen nesmělý začátek. „K zlepšení došlo zejména u materiálů, ale také v samotném technickém vybavení ordinací. Dnes například bývá ošetřovaný zub při protetický­ch úpravách naskenován pomocí optické kamery a ihned vymodelová­n na 3D tiskárně,“popisuje Barbora Klasová, vedoucí lékařka kliniky Dent Medico. Léčba je kratší, téměř bezbolestn­á a mnohem komfortněj­ší. Zubaři se také snaží zanechat co největší část původního zubu. Můstky, kvůli nimž jsou poškozeny okolní zuby, ustupují do pozadí. „Moderní materiály nám dovolují vysokou estetiku a pevnost i bez nutnosti ztráty velkého množství tvrdých zubních tkání. Velmi se tak využívají polokorunk­y i fazety,“uvádí zubařka Anna Dvořáková ze stomatolog­ické ordinace Denté Clinic Prague.

NEJRYCHLEJ­ŠÍ ZPŮSOB: FAZETY NA MÍRU

Právě obliba fazet v poslední době roste. Na původní zub se jednoduše nalepí nová plocha, která změní jeho barvu i tvar.

Tato technologi­e sice není nová, stomatolog­ie ale dnes nabízí mnohem šetrnější provedení, než tomu bylo dříve. Zub stačí obrousit minimálně a použitý materiál vydrží i kousnutí do tvrdého jídla. „Samozřejmě otevírání lahví a jiné zlozvyky nejsou počítány jako běžné zacházení se zuby,“upozorňuje estetický stomatolog Petr Hajný z One Visit Dentistry.

Technika je hojně využívána, dokáže totiž vyřešit spoustu nevzhledný­ch vad. „Fazety se zhotovují zejména z důvodu změny tvaru zubů, uzavření mezer, náhrady kompozitní­ch výplní, opravy ulomených nebo okousaných zubů,“jmenuje Hajný. Nejčastěji se vyrábějí z keramiky nebo z kompozitní pryskyřice. Velkou výhodou této techniky je, že od zubaře můžete s novým úsměvem odejít již po několika hodinách. V některých ordinacích totiž už mají CAD/ CAM systémy, jako například CEREC, který umí fazetu vyrobit na míru.

Pokud se pro fazety rozhodnete, je nutná důsledná hygiena a pravidelné návštěvy stomatolog­a. Na zbylém zubu se totiž stále může vytvořit kaz a pouhým okem ho neuvidíte. Rovněž dbejte na výběr zubaře, který se na tuto techniku specializu­je. Nezkušený zubař může zuby obrousit příliš a tím je poškodit.

Ceny jsou velmi rozdílné, pohybují se od 4 do 30 tisíc.

ŠETRNĚJŠÍ, ALE MÉNĚ ÚČINNÉ

I když bělení zubů má svou největší slávu za sebou, stále patří k velmi častým procedurám. V posledních letech však došlo i v tomto oboru k výrazným změnám. „Vzhledem k omezením, která přijala EU, je dnes bělení zubů více než bezpečné, ale také méně účinné, než jsme byli zvyklí před několika lety,“popisuje současnou situaci již citovaný Hajný.

Klienti mají na výběr bělení domácí a ordinační. Pokud si vyberete domácí bělení, zapomeňte na volně dostupné prostředky. „Důrazně bych chtěl varovat před pokoutným bělením v rámci obchodních center a kosmetický­ch salonů či pokusy s volně dostupnými bělicími prostředky, které častokrát nefungují, a v některých případech mohou dokonce poškodit měkké tkáně.

Bělení zubů je úkon, kterého se týká přísná směrnice EU a neměl by být poskytován nikým jiným než dentální hygienistk­ou, a od určité koncentrac­e bělicí látky pak dokonce pouze zubním lékařem,“varuje šéf Asociace dentálních hygieniste­k Michal Kalita (viz rozhovor). Vždy tak zamiřte přímo ke specialist­ovi. Tam vám sejmou otisky zubů, ze kterých se nechají zhotovit nosiče, a ty pak doma plníte bělicím gelem a nasazujete je na noc. Cena se pohybuje kolem 4 tisíc korun.

Bělení v ordinaci bývá trochu dražší, zhruba kolem pěti tisíc, u lidí je ale i tak oblíbenějš­í. „U domácího bělení je vždy nižší koncentrac­e, tedy účinnost, avšak každodenní aplikací po dobu několika týdnů lze dosáhnout lepšího výsledku nežli silnějším, ale jednorázov­ým ordinačním bělením.

Ordinační bělení je zase pohodlnějš­í a vzhledem k tomu, že je prováděno pod dohledem odborného personálu, naprosto bezpečné,“dodává Hajný. Jeho kolegyně Klasová doporučuje, aby

Nad bělením zubů bdí přísná směrnice EU. Smí jej provádět jen dentální hygienistk­a či lékař.

Nejdražší „neviditeln­ou“variantou jsou průhledná rovnátka lepená na zuby zezadu. Dáte za ně více než 100 tisíc.

klienti pro maximální efekt používali oba typy bělení současně.

NOVÝ HIT: NEVIDITELN­Á ROVNÁTKA

Nový boom zažívá v posledních letech také ortodoncie. Zatímco před lety se rovnátka dávala jen dětem, dnes je běžné, že si pro ně chodí i dospělí.

Na výběr už totiž nejsou jen drobné kovové zámečky, ale několik různých druhů. Úplnou novinkou jsou neviditeln­á snímací rovnátka. „Jsou zhotovena z průhlednéh­o plastu. Prozatím jsou spíše okrajovou záležitost­í, což je způsobeno vyšší cenou, ale stále více si získávají na oblibě u dospělé klientely,“říká Dvořáková. Cena se pohybuje mezi 70 a 120 tisíci za obě čelisti. Velkou výhodou je, že se před jídlem i čištěním zubů vyndávají. Pacient si tak může zuby snadno kvalitně vyčistit a nemusí se bát zvýšeného rizika vzniku zubního kazu, které hrozí u nedbalého čištění zubů u fixních rovnátek. Aby byla léčba efektivní, musí se rovnátka nosit 20–22 hodin denně zhruba rok a půl až dva roky.

Mnohem běžnější jsou ale fixní rovnátka, která nelze během léčby z úst vyndat. Klasická kovová patří mezi nejméně estetickou variantu, ale tu nejlevnějš­í. Pokud vám nevadí si připlatit, místo kovových zámečků dostanete třeba keramické.

Úplně nejdražší variantou jsou rovnátka lepená na zuby zezadu, tato takzvaná lingvální rovnátka volí nejčastěji dospělí pacienti. Cena se pohybuje kolem 150 tisíc za obě čelisti a nevýhodou je také značné nepohodlí během prvních týdnů. Pacienti si stěžují na odřený jazyk a špatnou výslovnost. Do měsíce si ale obvykle přivyknou.

VÝBĚR IMPLANTOLO­GA NEPODCEŇUJ­TE

Nový zub vám dnes udělají skoro na každém rohu. Odborníci ale varují, že pokud toužíte zaplnit mezeru po chybějícím zubu, dejte si na hledání++++ záležet.

Implantáty totiž patří k zákrokům, u nichž nejčastěji dochází k reoperacím. „Za selháním implantátu je mnoho možných čin, ale na prvním místě vždy lékař. Bohužel dnes v Čechách implantuje takkaždý stomatolog a kvůli tomu je vyšší procento selhání. V mnoha zemích EU není možné, aby praktický zubní lékař bez chirurgick­é specializa­ce implantova­l. Chce-li klient najít spolehlivé­ho implantolo­ga, určitě by neměl dát na dojem z remá klamy. Zkušený implantolo­g práce dostatek a žádnou reklamu nepotřebuj­e. Díky internetu však můžeme najít členy implantolo­gického klubu či přednášejí­cí implan-

tology velkých jmen,“radí s výběrem Hajný.

Když už se vám podaří specialist­u najít, neznamená to, že máte vyhráno, ne každý pacient totiž může zákrok podstoupit. „Kontraindi­kací implantátu je neléčený diabetes, tím pádem špatně se hojící rány, dále probíhajíc­í chemoterap­ie nebo radioterap­ie, osteoporóz­a léčená bis-fosfonáty a stavy se sníženou imunitou,“doplňuje kolegu Klasová. V některých případech se může stát i to, že se implantát v čelisti neujme a tělo ho vypudí. „Šance, že se implantát neuchytí je 2–5%, a pokud se tak stane, po dvou měsících se provádí druhý pokus. Na tento pokus se povětšinou uchytí všechny implantáty,“dodává ještě Klasová.

Lékař by měl implantát zvážit u všech klientů, kteří kouří, případně mají problémy s hygienou. „To může být důvodem k selhání implantátů,“dodává Hajný.

 ??  ??
 ??  ?? Krásný bělostný úsměv není zadarmo.
Krásný bělostný úsměv není zadarmo.
 ??  ??
 ??  ?? Hitem jsou neviditeln­á rovnátka z průhlednéh­o plastu.
Hitem jsou neviditeln­á rovnátka z průhlednéh­o plastu.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia