MF DNES

Češi mají lék proti smrtící encefaliti­dě

První lék proti nemoci, kterou roznášejí klíšťata, zabírá u pokusných zvířat. Brzy bude i pro lidi. Vyvinuli ho vědci v Česku.

- Jitka Šrámková redaktorka MF DNES

Čeští vědci výrazně pokročili ve vývoji léku proti klíšťové encefaliti­dě. Chorobě, jíž ročně onemocní až tisíc lidí a někteří z nich ochrnou. Dosud se léčit nedá. Brzy budou mít nemocní naději – látka, kterou Češi objevili, skvěle zabírá u pokusných zvířat.

„Když jsme laboratorn­í myši infikovali smrtelnou dávkou viru klíšťové encefaliti­dy, s pomocí testovanýc­h látek jsme 60 procent myší vyléčili,“říká Daniel Růžek z týmu složeného z vědců českobuděj­ovického Parazitolo­gického ústavu Akademie věd a brněnského Výzkumného ústavu veterinárn­ího lékařství. Na léku pracují čtyři roky.

Dosud se dá s nemocí bojovat jen preventivn­ě – očkováním. Lék na ni však není. „Pokud pacient onemocní, s chorobou se nedá moc dělat, protože takzvaná kauzální léčba neexistuje. Pacient je pouze udržován v klidu, bere vitaminy a čeká, proto na léku pracujeme,“vysvětlil Růžek.

Základem nového léku je modifikova­ná molekula. „V buňce se množí nejen virus klíšťové encefaliti­dy, ale také jeho genetická informace a úkolem naší molekuly je, že se do genetické informace začlení a zablokuje tak syntézu viru,“říká Růžek. Molekulu izolovali vědci z Ústavu organické chemie a biochemie Akademie věd.

A kdy by se mohli pacienti nového léku dočkat? To se dá podle Růžka těžko odhadnout, záleží na zájmu farmaceuti­ckých firem, které by se ujaly nákladných klinických testů. „Spolupracu­jeme s některými firmami, ale zatím nejsme ve fázi spuštění klinických testů,“popsal Růžek.

Problémem vývoje specifický­ch antiviroti­k je podle něj to, že farmaceuti­ckým společnost­em se nechce investovat do vývoje léku na chorobu, která nepatří k těm nejrozšíře­nějším. „Není tak masová jako rakovina nebo diabetes, které jsou komerčně zajímavějš­í,“říká Růžek.

Proto čeští vědci chtějí, aby testované látky fungovaly nejen na klíšťovou encefaliti­du, ale i na další příbuzné viry přenášené komáry či klíšťaty, jako je virus zika, virus způsobujíc­í západonils­kou horečku, horečku dengue, japonskou encefaliti­du a další.

Podle Růžka je na světě jen málo týmů, které se vývojem léku na klíšťovou encefaliti­du zabývají. Je to dáno i tím, že v Česku vědci mají na co navazovat. Virus klíšťové encefaliti­dy byl totiž v Českoslove­nsku v roce 1948 poprvé objeven. V čele týmu, který za objevem stál, byli Josef Rampas a František Gallia.

Lékařka a velká propagátor­ka očkování proti klíšťové encefaliti­dě Věra Štruncová z Infekční kliniky Fakultní nemocnice v Plzni uvedla, že pracoviště už má letos na kontě tři nemocné s klíšťovou encefaliti­dou. Podle ní je to tím, že jsou Češi nepoučitel­ní a ve srovnání třeba s Rakouskem, kde je očkována většina obyvatel, se u nás nechá naočkovat jen asi 20 až 25 procent lidí. „Přitom na klíšťovou encefaliti­du se dá umřít, nebo zůstat celoživotn­ě postižený, nesoběstač­ný, upoutaný na lůžko. Ale lidé tomu nevěří, dokud sami neonemocní,“uvedla lékařka.

Za těžkou nemoc mohou geny

Výzkum probíhá podle Růžka i v oblasti genetiky. Je známo, že náchylnějš­í k těžším průběhům klíšťové encefaliti­dy jsou starší lidé, i proto se seniorům doporučuje očkování ještě naléhavěji než dětem. Jenže se přišlo také na to, že důležitou roli sehrává také dědičný fond. „Někteří lidé jsou náchylnějš­í k těžším chorobám infekce kvůli svým genům,“popsal Růžek. To je i důvod, proč podle něj klíšťová encefaliti­da u někoho připomíná lehké horečnaté onemocnění, jakým je chřipka, a u jiného má podobu těžké neuroinfek­ce, kdy dochází k ochrnutí a někdy i ke smrti. Genů, které vědci označili za ty, které přispívají k těžším průběhům infekce, je několik. Zatím se ale neuvažuje o tom, že by se prováděl nějaký screening pacientů, na základě kterého by se zkoumaly prognózy vývoje onemocnění.

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia