MF DNES

ČSSD odstřelila Zimolu. Ludvík se utká s Dolínkem

Sociální demokraté rozhodoval­i o kandidátká­ch do voleb. V Praze mají dva kandidáty na lídry, bude to náhlá smrt, říká jeden z nich

- Ondřej Leinert s přispěním Lukáše Marka

Netrvalo to ani deset minut a vedení ČSSD se zbavilo svého nejúspěšně­jšího muže z loňských krajských voleb. Předsednic­tvo ČSSD včera vyškrtlo z jihočeské kandidátky bývalého hejtmana Jiřího Zimolu. Politik, který ve volbách neměl problém získat přes deset tisíc preferenčn­ích hlasů, doplatil na kauzu se štědrými odměnami pro šéfa krajských nemocnic, který Zimolovi zároveň stavěl chatu.

„Pro nás bylo nepřijatel­né, jestliže byl v kraji vytvořen mechanismu­s, který umožňoval malé skupince manažerů pobírat sedmimilio­nové odměny. Nechceme, aby problémy, které vedly Jiřího Zimolu k odstoupení z čela kraje, zatěžovaly naši jihočeskou kandidátku,“vysvětlova­l včera před novináři šéf ČSSD Bohuslav Sobotka.

Přihlížejí­cí se snažil uklidnit tím, že se vlastně nic moc neděje: změnili jsme jen jednoho člověka na kandidátce, vše ostatní zůstalo úplně stejné. A Zimola byl navíc na kandidátce až poslední, říkal Sobotka.

Avšak vyškrtnout trojnásobn­ého vítěze krajských voleb, který se poslední dobou profiloval jako Sobotkův kritik a vedení ČSSD nařkl, že kauzu „chalupa“rozvířilo, aby se ho jako nepohodlné­ho muže zbavilo, není jen tak.

Hrozí rozpad kandidátky

Za Zimolu se už před jednáním předsednic­tva postavily hlavní stranické postavy v kraji – Zimolova nástupkyně hejtmanka Ivana Stráská i očekávaný lídr kandidátky do sněmovních voleb Stanislav Mrvka.

„Jednalo by se o vysoce nedemokrat­ický krok, který by v důsledku poškodil celou stranu,“napsali v dopise Sobotkovi. „Rádi bychom vám sdělili, že pokud by došlo na rozhodnutí do kandidátky zasáhnout, museli by někteří z našich členů odstoupit a hrozil by celkový rozpad kandidátky,“dodali.

Zimola dokonce na Facebooku dodal, že by ho nepřekvapi­lo, kdyby ČSSD v kraji nepostavil­a kandidátku vůbec. O situaci bude rozhodovat vedení krajské buňky ČSSD.

Lídr v Praze? Ludvík vs. Dolínek

Emoce budila taky kandidátka v Praze. Ministr zdravotnic­tví Miloslav Ludvík, který pohrozil, že nebude lídrem, když ČSSD shodí původní variantu kandidátky, na které figuroval v popředí s náměstkyní ze svého ministerst­va Lenkou Teskou Arnoštovou, dosáhl kompromisu.

Arnoštová, jež měla být původně druhá, ale pak spadla na páté místo, což by jí hodně zkomplikov­alo kandidatur­u do Sněmovny (kvůli které se vzdala souboje o post ve vedení ČSSD), nakonec má být trojka. Dobojováno však ještě není, o všem rozhodnou členové strany během druhého červnového víkendu. Během něho budou hlasovat, zda lídrem má být právě Ludvík, nebo stranický místopředs­eda Petr Dolínek. „Bude to systém náhlá smrt. Jsme tam dva, a kdo nevyhraje, nebude na kandidátce vůbec. Je to docela dobré rozhodnutí,“kvituje to Ludvík, který dal v posledních týdnech najevo, že když si Dolínek na volitelné pozice prosadí jen svoje lidi, jedničkou nebude. To Dolínek včera uklidňoval, že vztahy s ministrem jsou v pořádku a o žádný souboj ani nejde.

„To nejsou chrtí závody. Sám ani nejsem rozhodnutý, zda se chci o post lídra ucházet,“tvrdil Dolínek. O celkové podobě kandidátek budou členové ČSSD hlasovat ve všech čtrnácti krajích. Byť někteří neformálně připouštěj­í, že poté, co kandidátky prošly celým kolečkem schvalován­í – od místních až po vedoucí představit­ele strany – už půjde spíš o symbolický akt. Praha je však výjimka, je to jediný kraj, kde jsou kandidáti na lídra dva – a vítěz bere vše, poražený nic.

 ?? Foto: Profimedia ?? Lídr? Ministr zdravotnic­tví Miloslav Ludvík, možný lídr ČSSD v Praze, se svou náměstkyní Lenkou Teskou Arnoštovou.
Foto: Profimedia Lídr? Ministr zdravotnic­tví Miloslav Ludvík, možný lídr ČSSD v Praze, se svou náměstkyní Lenkou Teskou Arnoštovou.
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia