MF DNES

Slavná závěj roztaje až v létě

- — Tomáš Kučera

Sněhová Mapa republiky má na výšku stále více než osm metrů

Nejvytrval­ejší sněhové pole v Česku, které leží nad Modrým dolem v Krkonoších, začíná dostávat tvar, podle kterého dostalo jméno. Získává obrysy prvorepubl­ikového Českoslove­nska.

Sněhové pole zvané Mapa republiky nyní změřili pracovníci Krkonošské­ho národního parku. Vrstva sněhu má v nejtlustší­m místě na výšku 8,6 metru.

Jan Pačák z oddělení geografick­ých a informační­ch služeb národního parku odhaduje, že sníh tam bude ještě koncem června nebo i začátkem července.

Letošní zima byla na sníh bohatá, je tedy nad Modrým dolem sněhu víc než jindy? „Nezáleží tolik na tom, kolik v Krkonoších napadne sněhu. Jde o to, jaký druh sněhu padá a hlavně, jaké větry vanou,“říká Jan Pačák.

Sněhové pole leží v proláklině, ve které se sníh hromadí. „Pokud padá prašan a fouká severozápa­dní vítr, sníh z Údolí Bílého Labe překoná hřeben a ukládá se v tomto sněhovém poli. Mapa republiky je nejdéle trvající sněhové pole takového rozměru v Česku. Jsou sice místa, kde se drží sníh déle, ale to jsou spíše jen sněhové fleky,“vysvětluje Pačák.

Správa parku letos měřila Mapu republiky dvakrát. V březnu tam bylo 9,5 metru sněhu. Což není nijak mimořádné – rekord za posledních dvacet let je 15,7 metru z roku 2000. Tehdy také sníh v tomto místě vydržel neobvykle dlouho. Roztál až v srpnu.

Měření se dělá několikrát ročně. Správa parku na to používá digitální model terénu a přesné měření výšky pomocí satelitní navigace.

 ?? Foto: Tomáš Kučera ?? Pracovníci národního parku měří výšku sněhu.
Foto: Tomáš Kučera Pracovníci národního parku měří výšku sněhu.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia