MF DNES

Co dělat, kdyby vyhrála Le Penová? Vláda měla plán

Policisté v ulicích, žádná vládní demise a snaha přimět Le Penovou ke spolupráci: plán B měl ve Francii zabránit nejhoršímu.

- Jana Šafaříková redaktorka MF DNES

Hlavní je „záchrana republiky“, znělo před druhým kolem prezidents­kých voleb na chodbách Matignonsk­ého paláce, v sídle francouzsk­é vlády.

Stejně se v neformální­ch rozhovorec­h mluvilo o i nepsaném plánu vlády, jak postupovat v případě, že by se prezidentk­ou země stala předsedkyn­ě krajně pravicové Národní fronty Marine Le Penová.

O plánu označované­m jako „Protéger la République“deset dní po volbách informoval s odvoláním na vládní zdroje týdeník L’Obs.

V první řadě se počítalo s tím, že bude nutné zabránit rozsáhlým občanským nepokojům a bouřím, které se po výhře Le Penové očekávaly. Vládu v této souvislost­i varovaly také tajné služby.

K protestům ostatně docházelo v některých městech už poté, co Le Penová postoupila společně s umírněným Emmanuelem Macronem do druhého kola voleb. Ve větší míře se spojily s manifestac­emi na prvního máje.

Poté, co policie v masivním počtu udrží v ulicích pořádek, se měla podle krizového plánu pozornost obrátit k institucím. Po zvolení nového prezidenta bývá zvykem, že stávající vláda podá po jeho inauguraci demisi. V případě výhry Le Penové by ale k žádné demisi nedošlo a vláda by zůstala ve stejném složení až do červnových parlamentn­ích voleb.

Premiér Bernard Cazeneuve, kterého po vítězství Macrona vystřídal republikán Édouard Philippe, by tedy v případě nové éry s Le Penovou dál zůstal ve funkci. Jeho vláda by se pak snažila Le Penovou přimět ke spolupráci a takzvané kohabitaci, tedy situaci, kdy předseda vlády zastupuje jinou stranu než prezident.

„Hlavním cílem tohoto plánu bylo udržet ve společnost­i řád s plným ohledem na zákony země,“řekl vládní zdroj týdeníku L’Obs. Parlament se měl také tři dny po druhém kole voleb sejít a dál pokračovat v jednání, jak zabránit „národní krizi“.

Druhé kolo nakonec se ziskem 62 procent vyhrál Macron. Po jeho zvolení sice protestova­ly skupiny anarchistů a antikapita­listů v několika městech včetně Paříže, nepokoje ale brzy ustaly. Další protesty, tentokrát ze strany levice a odborů, lze očekávat, až Macron se svou nově sestavenou vládou začne v souladu se svými předvolebn­í sliby liberalizo­vat rigidní pracovní trh.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia