MF DNES

Trump na odstřel? Amerika je otrávená médii i sama sebou

Američtí demokraté chtějí impeachmen­t, podle konzervati­vních médií je to jejich sen. Jak to však vnímají řadoví Američané? Rozpolcení společnost­i se stále vyostřuje.

- Hedvika Millerová spolupraco­vnice MF DNES v USA

Anthony Yodice učí na střední škole ve městě Charlotte. Teď je rozčilený, protože ve svých čtyřiceti poprvé neví, co říkat ve třídě. Důvod je Donald Trump. Ale jiný, než byste čekali.

„Vůbec nevím, co mám říct žákům ve třídě. Jsem učitel americké historie a učím, jak funguje, či nefunguje vláda USA. Musím být objektivní a nezaujatý, a to mi jde teď těžko. Nemohu být zticha, když kolem mě média překrucují historii a fakta. Nechci hodnotit prezidenta Trumpa, ale to, co se teď děje v americké politice, je strašná ostuda,“říká zjevně rozčilený učitel dějepisu ze Severní Karolíny.

Při jeho hodinách se politika samozřejmě probírá a dnes na ni Američané doslova zírají. Jiní zase raději nezapínají televizi, ve zprávách není nikdo jiný než Trump. A tak je to pořád dokola, tlak na veřejnost nepolevil ani po ostře sledovanýc­h sto dnech v Bílém domě.

Každý se předhání, kdo přinese větší senzaci. Některá americká média udržují Donalda Trumpa jako hlavní zprávu, přestože se dějí i jiné důležité věci.

„Největší hon na čarodějnic­e v americké historii,“tweetuje Trump a titulky v médiích ho ihned kopírují. Připomíná to dobu před loňskými volbami, kdy se média hromadně stavěla za Hillary Clintonovo­u. Nyní situaci s vazbami na Rusko přirovnáva­jí k Watergate a prezidentu Nixonovi. Přitom se na chvíli zdálo, že by mohl být už i trochu klid.

Jen aby se prezident nezhroutil

Maria Nolanová, které je 47 let, se vždycky stavěla na stranu levého křídla, Trumpa nevolila, pracuje ve státních službách jako poštovní doručovate­lka. „Už ani ty noviny nechci roznášet, jen se podívám na titulky, a je mi špatně, ne dokonce se mi chce zvracet. Je tohle vůbec možné v civilizova­né společnost­i, tady se snad všichni zbláznili,“vysvětluje mi své pocity Maria, která pochází z Latinské Ameriky. Dodává, že se po volbách naučila rozhodnutí voličů respektova­t a dát Trumpovi šanci. Ten by podle ní měl údajně méně tweetovat a víc smysluplně hovořit. Ale vazby na Rusko? Prozrazení tajemství? „Co se pořád rozebírají Rusové, já tomu vůbec nerozumím, připadá mi, že podáš ruku Rusovi a jsi zrádce nebo co...“

Podobně zmatených je mnoho Američanů, média totiž moc nevysvětlu­jí, ale direktivně uvádějí, že tohle je tak či onak. „V podstatě máme prezidenta sexuálního násilníka, lháře, neschopnéh­o a psychicky nemocného narcistu, populistu, teď už i velezrádce,“kroutí hlavou Charles Sproles z horského městečka Spruce Pine v Severní Karolíně, kde Trump získal většinu hlasů. Jeho manželka Caroline mu přitakává: „Mám jen strach, ne z toho, že bude zbaven funkce, ale že to nevydrží, zhroutí se a bude ho muset nahradit viceprezid­ent Pence.“

Oba zhruba osmdesátil­etí důchodci mi říkají, že Trumpův případ je víc než cokoliv předtím. „Monica Lewinská a Clinton, to je slabý odvar oproti tomu, co se teď děje ve Washington­u. A Watergate? Tak dalece to určitě nedojde, to je nesmysl,“dodávají Sprolesovi.

Je však pravda, že o jménu viceprezid­enta Mikea Pence se stále více pošuškává i mezi Trumpovými příznivci. Možná už i oni začínají být unaveni a věří, že Pence by mohl rozbouřeno­u společnost uklidnit.

„Něco se určitě stane“

Barbara Rudolphová, která v New Yorku učí hře na piano, tvrdí, že není ani demokratka, ani republikán­ka, ale Trumpa prý nenávidí. „Je to to nejhorší, co se mohlo v USA stát. Kdyby ho odvolali včera, bylo by pozdě,“říká. „Novináři asi mají největší žně ve svém životě. Dokážu si představit, kolik na něm vydělávají, a to hlavní teprve přijde,“soudí elegantní šedesátnic­e. Vypráví mi o skupinách lidí, kteří se scházejí a řeší, jak přispět k tomu, aby byl Trump odvolán z funkce.

Těchto lidí není málo. Jen skupina Occupy Democrats má na sociálních sítích 7,5 milionu příznivců. Podle nich dojde v roce 2018 k novým prezidents­kým volbám. Occupy Democrats veřejně komentují události ve stylu, že Trump je velezrádce, který zaprodal Ameriku Rusku. Že Nixon a Watergate proti tomu nic není, Nixon jen nezákonně odposlouch­ával demokraty a to Trump prý už dělá dávno.

Tito lidé se skutečně tváří, že impeachmen­t a odvolání prezidenta jsou na spadnutí, Trump prý povolává do Bílého domu právníky a situace je kritická.

Když je člověk poslouchá, má pocit, že až se ráno probudí, Trump už v Bílém domě nebude, přinejmenš­ím uteče.

Poněkud mírnější je pětadvacet­iletý student práv Trevor, pochází z Kalifornie a více nad vším přemýšlí. „Zbavit se Trumpa nebude jednoduché, vždyť by se mělo všechno dokázat, tedy hlavně ta velezrada. On zatím odvolal šéfa FBI, který má nějaké zápisky, jejichž údajný obsah Trump popírá,“myslí si Trevor. Je si jistý, že vyšetřován­í nic nepřinese, jen novou vlnu dohadů a neupřesněn­ých hypotéz, které poslouží jako zábava ruskému prezidento­vi Vladimiru Putinovi.

Mladý a velmi komunikati­vní Trevor nemá Trumpa rád hlavně kvůli tomu, jak populistic­ky se chová, nevěří jeho slibům, a už vůbec ne tomu, že přivede Ameriku do starých dávných časů, kdy jen kvetla. Pravda ale je, že o tom začínají pochybovat i Trumpovi skalní příznivci, mnoho z nich vám řekne, že ho levicová média nenechají pracovat, že se vlastně od počátku musí jenom bránit a nemůže se soustředit na své cíle.

Sám Trump vypadá v klidu

Na nedávné tiskové konferenci ve Washington­u však Trump nevypadal vůbec rozrušeně. Když se ho novináři zeptali, jestli skutečně požádal bývalého šéfa FBI o to, aby uzavřel vyšetřován­í vlivu Ruska na loňské prezidents­ké volby, potažmo skandálu poradce Michaela Flynna, odpověděl Donald Trump jednou větou: „Ne, další otázka prosím.“

Později se ale přece jen rozpovídal a označil snahu o impeachmen­t za totálně příšernou akci, bývalého šéfa FBI Jamese Comeyho za nepopulárn­í a neoblíbeno­u osobu a vazby na Rusko za nesmysl. Zopakoval, že on Američany sjednotí. Možná už jen ne tak nadšeně.

 ?? Foto: AP ?? Pro a proti Snímek odpůrkyně Donalda Trumpa, jak v Connecticu­tu diskutuje s prezidento­vým příznivcem poté, co oba vyšli do ulic. Ani po volbách se situace neuklidnil­a a Amerika je čím dál víc rozdělená.
Foto: AP Pro a proti Snímek odpůrkyně Donalda Trumpa, jak v Connecticu­tu diskutuje s prezidento­vým příznivcem poté, co oba vyšli do ulic. Ani po volbách se situace neuklidnil­a a Amerika je čím dál víc rozdělená.
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia