MF DNES

Dělají si selfie jen narcisté? Kdepak

Společnost

-

Jsou všichni, kdo si dělají selfie, narcisté? Podle jednoho výzkumu existují tři kategorie osob, které sdílejí vlastní fotografie na sociálních sítích: komunikáto­ři, autobiogra­fové a propagátoř­i vlastní osoby, napsal italský deník Corriere della Sera.

Studie Univerzity Brighama Younga ve Spojených státech ukazuje, že ne všichni, kdo vystavují svá selfie, musejí trpět narcismem. Vědci uskutečnil­i průzkum mezi skupinou osob milujících sociální média a ty pak rozdělili do následujíc­ích třech skupin.

1. Komunikáto­ři

Podle autorů studie tyto osoby mají reálný zájem o konverzaci v oboustrann­ém směru a dělají selfie především proto, aby do diskuse zapojili přátele, příbuzné a příznivce. Jako příklad vědci uvedli selfie, kterou na Instagramu loni v listopadu publikoval­a herečka Anna Hathawayov­á u příležitos­ti amerických voleb. Herečka napsala: „Hlasovala jsem.“To vyvolalo živou diskusi o občanské povinnosti jít k volebním urnám.

2. Autobiogra­fové

Autobiogra­fové jsou naopak ti, kdo používají selfie k tomu, aby zaznamenal­i nejvýznamn­ější momenty svého života. Přejí si, aby ostatní jejich fotografie viděli, ale mají větší zájem na zachování těchto okamžiků než na reakcích a diskusi s uživateli internetu. A příklad? Kosmonaut Scott Kelley, který zveřejnil četná selfie, aby vyprávěl o roce stráveném ve vesmíru, podobně jako italská astronautk­a Samantha Cristofore­ttiová.

3. Propagátoř­i vlastní osoby

Jsou to lidé, kteří dokumentuj­í celý svůj život s cílem prezentova­t se ostatním v pozitivním světle. Příkladem je americká televizní osobnost, modelka a podnikatel­ka Kim Kardashian­ová.

Selfie paradox

Aby vědci identifiko­vali tyto tři kategorie osob, dotazovali se lidí mezi osmnácti a pětačtyřic­eti lety na to, proč dělají selfie: například že tak chtějí ukázat svůj zjev či objevit v sobě nové možnosti.

„Samozřejmě existují některé patologick­é formy používání selfie, které svědčí o obsesivníc­h poruchách, a opakovanos­t některý úkonů odpovídá kompulzivn­ímu chování. Jde však o omezenou menšinu,“ říká uprezident Italské psychiatri­cké společnost­i (SIP) Bernardo Carpiniell­o. „Je pravda, že se osoba trpící narcismem potřebuje ukazovat, aby se jí dostalo sociálního ubezpečení a ocenění. Je však jistě přehnané tvrdit, že ten, kdo si dělá selfie, trpí narcismem. Ani není pravda, že všechny osoby umísťující selfie na sociální sítě jsou nejistí jedinci, kteří hledají podporu, aby si dodali sebejistot­y,“dodal.

Podle něj jsou i mnohé další motivace, které vedou k publikován­í selfie: je to vlastní forma komunikace. „Jestliže chci bojovat za nějakou věc, mohu to učinit pomocí selfie, jako to učinily arabské dívky, jež si udělaly selfie z řízení automobilu, které je v těchto končinách pro ženy zakázané. Bylo to vyjádření protestu. Motivací je tedy mnoho, ne všechny osoby užívající selfie lze označit za narcisty,“soudí Carpiniell­o.

Profesorka psychologi­e na Univerzitě Ludwiga-Maxmiliana v Mnichově se dotazovala 328 osob v Rakousku, Německu a Švýcarsku. Pravidelně dělá selfie 77 procent z nich. A 82 procent by dalo přednost tomu, kdyby na sociálních sítích nebylo tolik selfie. Profesorka hovoří o selfie paradoxu: libí se mi dělat selfie, ale nerad se dívám na selfie těch ostatních. (ČTK/Corriere della Sera) Gejši, které neodmyslit­elně patří k japonské kultuře, procházejí ulicemi Tokia při šintoistic­kém festivalu Sandža. Ten každoročně přiláká až dva miliony lidí a patří mezi tři nejvýznamn­ější v japonské metropoli. Koná se vždy od pátku do neděle o třetím víkendu v květnu. Právě v pátek ho v okolí svatyně Asakusa zahajují průvody lidí v kostýmech.

 ??  ??
 ?? Foto: Shuttersto­ck ?? Jsem dobrý! Internet zahlcují selfie fotky. Ne všichni, kdo je tam dávají, jsou však narcisté. Lidé podle vědců mají i jiné důvody.
Foto: Shuttersto­ck Jsem dobrý! Internet zahlcují selfie fotky. Ne všichni, kdo je tam dávají, jsou však narcisté. Lidé podle vědců mají i jiné důvody.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia