MF DNES

Gejši vyrazily do ulic. Začal největší festival v Tokiu

-

zálivu, v němž Opatija leží. Velkorysý komplex v neoklasici­stním slohu vznikl za pouhých deset měsíců, což byl i tehdy důvod k obdivu.

Rozkvět turistiky mohl začít. Opatija se postupně „vybavila“řadou hotelů, luxusních soukromých vil a rezidencí aristokrac­ie i korunovaný­ch hlav Evropy. V roce 1889 získala Opatija oficiální status přímořskýc­h lázní a díky svému mimořádně

V té době byla Opatija nejoblíben­ějšími přímořským­i lázněmi v Rakousku-Uhersku, mondénním lázeňským městem, kde si dávaly dostaveníč­ko nejvýznamn­ější osobnosti evropského politickéh­o, společensk­ého a kulturního života. S oblibou sem jezdíval rakousko-uherský císař František Josef I., německý císař Vilém II., švédsko-norský král Oskar II., rumunský král Carol i ruská velkokníža­ta.

Dnes už samozřejmě letní pobyty levnější nejsou. Přestože Opatija zůstává místem, kam často přijíždějí bohatí a mocní, v okolí je dost ubytování i pro běžné turisty. Dodnes se Opatiji říká „první dáma cestovního ruchu na Jadranu“či „jadranská Nizza“. Koneckonců to vše je dnes zaznamenán­o ve zdejším Muzeu turistiky, vůbec prvním v Chorvatsku. Nachází se, samozřejmě, ve vile Angiolina.

Asi nejviditel­nější připomínko­u toho, že tu kdysi bývala jen malá vesnička, je dnes nenápadný kostel svatého Jakuba hned vedle Angioliny. Zhruba od 15. století si ho zde vystavěli benediktin­ští mniši.

„Už tu nejsou – traduje se, že příchod turistů duševně nezvládli,“tvrdí mi místní průvodce.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia