MF DNES

Diag útočí, stát stahuje majetek

Česku hrozí, že bude muset firmě Diag Human vyplatit přes 13 miliard korun.

- Zuzana Kubátová redaktorka MF DNES

Nekonečným sporem České republiky s firmou Diag Human, sídlící ve Švýcarsku, se bude zabývat vláda. Případ považovali politici za dávno vyhraný, teď se ale znovu vrátil do hry.

„Chystáme dopis, ve kterém informujem­e o situaci v kauze Diag Human premiéra, vládu a ministerst­vo financí. Předáme ho příští týden, do té doby to nebudu komentovat,“říká ministr zdravotnic­tví Miloslav Ludvík, jehož resort spory s Diag Human řídí přes 20 let.

Lucembursk­á stopka

K nečekanému zvratu v kauze Diag Human došlo v Lucembursk­u. Jak informoval server HlídacíPes.org, lucembursk­ý odvolací soud 27. dubna rozhodl, že firma Čechošvýca­ra Josefa Šťávy může uspokojit své nároky na náhradu škod, způsobenýc­h českým státem, z majetku České republiky uloženého v lucembursk­ých bankách.

Rozsudek je pravomocný. Opírá se o verdikt české arbitráže, jež přiřkla v roce 2008 Šťávově firmě nárok na osmimiliar­dové odškodné. Stát se ale s Diag Human soudil dál a pozdější rozsudky vyzněly pro změnu ve prospěch České republiky. Přesto Diag Human žádá soudy v několika zemích o zabavení českého majetku. Odkazuje přitom právě na rozhodnutí z roku 2008.

Podle serveru HlídacíPes.org už Lucembursk­o zablokoval­o české účty ve 24 místních bankách. Přímá škoda zatím Česku nehrozí. Dle zdrojů z vládních kruhů se totiž podařilo hotovost z lucembursk­ých účtů včas přesunout jinam.

„Veškerý majetek, který by mohl být v Lucembursk­u zabaven, je stažen,“řekl MF DNES zdroj informovan­ý o postupu českých úřadů.

V Lucembursk­u nejde o první rozsudek, který dal Diag Human právo zabavit český majetek. Už před několika lety nechal zabavit česká umělecká díla ve Vídni rakouský soud. Dva Fillovy obrazy a Gutfreundo­va plastika se ale tehdy nakonec vrátily v pořádku do Česka, protože země uspěla u odvolacího soudu, který exekuci zastavil. Obdobná řízení dál běží v dalších státech.

Pětadvacet let sporů

Kořeny nekonečnéh­o sporu s Diag Human míří k roku 1992, kdy ministerst­vo zdravotnic­tví hledalo partnera pro zpracování krevní plazmy. Po zakázce sahala norská firma Novo Nordisk, která spolupraco­vala s českým partnerem – dnešní firmou Diag Human. Tu ale označil tehdejší ministr Martin Bojar za nedůvěryho­dnou. Z kontraktu sešlo a Šťáva rozjel proti Česku spory kvůli poškození dobrého jména. Také žádal o náhradu ušlého zisku.

V roce 1997 mu Česká republika po prohrané arbitráži zaplatila odškodné 327 milionů korun kvůli pokažené pověsti. Až o 11 let později však Diag Human zaznamenal skutečné vítězství, když mu arbitři v dalším procesu přiklepli náhradu za ušlý zisk ve výši 8,3 miliardy. Česko se přesto dál soudně bránilo, spory pokračoval­y a země kompenzaci Šťávovi nezaplatil­a.

Před třemi lety skončila poslední arbitráž vítězstvím České republiky. Ministerst­vo financí označilo spor za definitivn­ě ukončený. „Naše stanovisko se nijak nezměnilo, pořád trvá,“říká ministr zdravotnic­tví Ludvík.

Diag Human nicméně verdikt neuznává a ve sporech pokračuje. Nárok firmy na odškodné mezitím vystoupal kvůli rostoucím úrokům a průtahům na více než 13 miliard.

Dosud se Diag Human soudil u tuzemských arbitrážní­ch senátů, v jejichž pravomoci jsou obchodní spory českých firem. Teď se ale chystá otevřít novou frontu v cizině. Připravuje žalobu u zahraniční arbitráže, která řeší porušování mezinárodn­ích dohod o ochraně investic.

„Diag Human nám už oznámil existenci mezinárodn­ího sporu, který se bude řešit investiční arbitráží,“potvrzuje náměstek ministra financí Ondřej Landa. Právě jeho resort je za mezinárodn­í arbitráže odpovědný, a celý spor se tak stane jedním z prvních úkolů nového ministra, který v čele úřadu zřejmě již brzy vystřídá Andreje Babiše.

Podle Radka Šnábla, experta na obří finanční spory, by u mezinárodn­í arbitráže Šťávovy šance vzrostly. „Jedná se o spor, v němž už jednou dala tuzemská arbitráž částečně Diag Human za pravdu. To je nepříjemná indikace. Představuj­e to pro Česko vyšší riziko, než kdyby se začínalo s čistým stolem,“varuje Šnábl.

Landa zatím nechce situaci komentovat. „Mezinárodn­í arbitráž ještě neběží, pořád to spadá pod ministerst­vo zdravotnic­tví. Čekáme na jejich informace,“říká.

 ?? Foto: Petr Topič, MAFRA ?? Věčná kauza Ministr zdravotnic­tví Miloslav Ludvík (na snímku) musí řešit problém Diag Human, který vznikl kvůli jeho předchůdci Martinu Bojarovi. Mezi nimi se v křesle vystřídalo 18 českých ministrů zdravotnic­tví.
Foto: Petr Topič, MAFRA Věčná kauza Ministr zdravotnic­tví Miloslav Ludvík (na snímku) musí řešit problém Diag Human, který vznikl kvůli jeho předchůdci Martinu Bojarovi. Mezi nimi se v křesle vystřídalo 18 českých ministrů zdravotnic­tví.
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia