MF DNES

Medu bude méně kvůli zimě i jedům

Včelám ublížilo počasí i postřiky polí. Včelaři počítají škody

-

Markéta Dušková redaktorka MF DNES

většinou nedostanou odškodnění. Sám s tím mám zkušenosti,“říká mikulovský včelař Jiří Sekereš.

Praktiky poradců v oblasti ochrany rostlin jsou podle ÚKZÚZ stejné jako u „šmejdů“. „Zemědělec lehce podlehne, když jej někdo na semináři přesvědčí o účinku nelegální kombinace přípravků. Tato doporučení nejsou oficiální a jen těžko je lze postihnout na místě,“vysvětluje za ústav Štěpánka Radová. Zákon nakonec porušuje pěstitel.

Navíc málokdo takové případy hlásí, takže se jich oficiálně řeší maximálně deset ročně. „Převažují případy, které se do správního řízení ani nedostanou, a to především z důvodu dohody mezi pěstitelem a včelařem. Pro pěstitele je jednodušší ‚vyplatit‘ včelaře než dostat pokutu a srážku na dotaci,“dodává Radová.

Radek Botura ze Strážnice na Hodonínsku má s prokazován­ím toho, že jeho včely našly smrt na poli, zkušenosti. „Není to nic jednoduché­ho. Zavoláte místní včelařskou organizaci, veterinu a podnik. Do 72 hodin totiž musíte včely zmrazit a dopravit do výzkumného ústavu, včel loni působilo na jižní Moravě. bylo loni v září v Jihomoravs­kém kraji. jinak by jed z těla vyprchal,“vysvětluje. Včelaři pak pomůže svépomocný fond, kam přispívají. „To ale sílu včelstva nenahradí. Z padesáti včel udělat sto je práce minimálně na rok,“podotýká Botura.

Fond slouží k tomu, aby přispěl k obnovení chovu, nikoliv aby hradil škodu. Nové včelstvo se dá pořídit za čtyři až pět tisíc korun, takzvaný oddělek je o dva tisíce levnější. Větší škody však naskakují za ušlý zisk za med.

Cena medu prodávanéh­o ze dvora se pohybuje kolem 150 korun za kilogram. V Jihomoravs­kém kraji činil v minulých dvou letech průměrný medný výnos kolem 13 kilogramů ze včelstva.

Samá řepka včelám škodí

„Cena medu ze dvora se pohybuje kolem 150 korun za kilogram. Výnos je asi 13 kilogramů na včelstvo.“

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia