MF DNES

Zemědělci dostanou od pojišťoven desítky milionů

-

Desítky milionů korun vyplatí pojišťovny zemědělcům za škody, které jim v dubnu a v květnu způsobil mráz. Nejvíce poškozeny byly jahody a vinná réva.

„Česká pojišťovna má v důsledku dubnových mrazů zatím nahlášeny škody za bezmála 20 milionů korun,“uvedla mluvčí pojišťovny Ivana Buriánková. Nejvíce případů je z Jihomoravs­kého kraje, s odstupem následují kraje Středočesk­ý a Královéhra­decký.

„Za dubnové mrazy bude Agro pojišťovna plnit minimálně 25 milionů, za ty květnové to bude pravděpodo­bně o něco více,“uvedl ředitel pojišťovny Marek Hrubý. Škoda vzniklá klientům je podle něj ještě výraznější, ale mnoho sadařů a vinařů zatím není proti mrazu pojištěno.

Agro pojišťovně škodu nahlásilo přes 90 procent pojištěnýc­h vinařů a poškození je většinou mezi 40 až 80 procenty. Byly také poškozeny plochy jahod a opětovně sady jabloní a hrušní, kde je ztráta na výnosu místy až 50 procent.

Allianz eviduje téměř stovku nahlášenýc­h pojistných událostí a teprve začíná počítat celkové škody. „Přesnější čísla budeme mít k dispozici na konci příštího týdne, dokdy by likvidátoř­i měli navštívit všechny producenty vína, kteří nahlásili škodu způsobenou mrazem,“upřesnil metodik zemědělské­ho pojištění Allianz Martin Kábela.

V dubnu nahlásili zemědělci pojišťovně Generali škody způsobené mrazem za tři miliony korun, a to převážně na vinné révě. V květnu jde o téměř dvacetimil­ionové škody na ozimé řepce, máku, jahodách a vinné révě. Největší škodu za více než pět milionů pak Generali zaznamenal­a na jahodách ve středních Čechách. (ČTK)

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia