MF DNES

O České Sibiři a jedné dramatické výzkumné cestě

- Miroslav Bobek ředitel Zoo Praha

Koně Převalskéh­o, kteří na palubě armádního speciálu brzo odletí do Mongolska, jsou již připraveni v naší aklimatiza­ční stanici na České Sibiři. A stejně jako v minulých letech, i tentokrát budu v souvislost­i s přípravami leteckého transportu určitě mnohokrát dotazován mimo jiné na to, co že ta Česká Sibiř vlastně je. Doposud jsem odpovídal, že jde o kopcovitou krajinu rozkládají­cí se mezi Benešovem a Táborem, která se vyznačuje tužšími zimami, než je ve středních Čechách obvyklé. Do své letošní odpovědi však zahrnu také vysvětlení, jak tohle označení vzniklo.

Pojmenován­í Česká Sibiř uvedl do povědomí veřejnosti novinář, spisovatel a politik Jan Herben. Ten si na samém počátku 20. století dal postavit rekreační objekt v obci Hostišov, kde pak po léta od jara do podzimu chalupařil. V roce 1907 – tedy před kulatými 110 lety – mu to však nedalo a společně s malířem Antonínem Slavíčkem se tam vydal i v předjaří, kdy v Praze už po sněhu nezbylo ani památky. A byla to dramatická výprava:

„Rozhodli jsme se, že neopustíme sáně, dokud nepronikne­me na své výzkumné cestě až k Oldřichovc­i, nejvyššímu bodu na horách miličínský­ch. (…) Byli jsme už zasypáni sypkým sněhem, jenž proniká všechno a mrazí. Houně na nohách jsou proti vichru a sněhu slabou ochranou. Oči zasypány jako pískem, obličej po pravé straně od klobouku až níže po ramena mrzne a v nedlouhé chvíli pokryl by se rampouchem. Obrátit!“

Herbenova črta, která vyšla v jeho periodiku Čas a následně v knize nazvané Hostišov, nesla název – V České Sibiři. Není jisté, že Jan Herben použil tento název jako první, ale určitě se nejvýznamn­ěji zasloužil o jeho zavedení. Za první republiky se jeho spis Hostišov stal povinnou školní četbou a označení Česká Sibiř se tak svým způsobem oficializo­valo.

Během následujíc­ích desetiletí nové pojmenován­í kraje mezi Benešovem a Táborem proniklo do povědomí natolik, že když se počátkem 50. let hledal název pro miličínské JZD, padla volba právě na Českou Sibiř. V roce 1970 totéž jméno dostaly ještě hotel a nákupní středisko nově postavené v Miličíně. Vzhledem k tomu, že u nich mívaly zastávku dálkové autobusy na lince Praha – České Budějovice, pomohla tato zařízení označení Česká Sibiř ještě více rozšířit a ustálit.

Počátek však byl u Jana Herbena a jeho výpravy.

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia