MF DNES

Vstoupil jsem do kláštera

- David Zábranský

Přesně před čtrnácti dny jsem vstoupil do areálu Broumovské­ho kláštera a od té doby jsem odsud téměř nevytáhl paty. V oblasti křesťanský­ch řádů jsem přitom úplný laik a k problemati­ce fungování benediktin­ského kláštera bych nedokázal říct nic, co by přesáhlo úroveň pouhé karikatury. Mnohé upadá v zapomnění, vlastně téměř všechno; lidé jako já dnes aspoň trochu dobře rozumějí pouze svému oboru.

Když mi tudíž oznámíte, že pojedu do kláštera, představím si kromě oné karikatury především státem chráněnou památku, architektu­ru a kulturní dědictví, cosi vzhledem ke své velikosti nepominute­lného. Na abstraktně­jší rovině si pak pod pojmem klášter představím místo, které se bude chovat určitým způsobem, místo, které bude mít své oprávněné požadavky, zásady, a dokonce móresy. Když to trochu přeženu, pod pojmem klášter jsem si před příjezdem do Broumovské­ho kláštera představov­al místo, které kupříkladu v součinnost­i s mojí morálkou na určitou vzdálenost dokáže zhasnout motor mého citroënu; místo, které si vynutí, aby k němu kajícníci a všichni další, ať už mají jakékoli motivace pro vstup do kláštera, museli dojít po svých, protože auto kilometr od kláštera jednoduše v součinnost­i se zbytky lidské slušnosti zhasne a už nenastartu­je. Vjezd do kláštera je prostě nemyslitel­ný, neprovedit­elný, tak bych to řekl. Lze přijet ke klášteru, vystoupit z vozu, ujít alespoň sto metrů a vejít do kláštera. Přesně tak jsem to alespoň udělal já a zdálo se mi to tak správné.

Od té doby jsem v klášteře, v úplném ústraní, mimo všechny hlavní evropské tahy. Na severu a na jihu mne od alespoň trochu významnějš­ích evropských tahů oddělují skalní a horské útvary, ze severu kužely Javořích hor, z jihu hradba Broumovský­ch stěn. Přirozené geografick­é hranice navíc na severu, východě a jihovýchod­ě umocňuje státní hranice s Polskem. Moji nově renovovano­u celu od bezprostře­dního okolí izolují metr a půl tlusté zdi. Jsem už čtrnáct dní v dokonale izolované cele a jediné, o co se po ony dva týdny zajímám, je vybavení této cely.

Novotou vonící stůl je vyrobený ze světlého, měkkého smrkového dřeva, čtvercový, fundamentá­lní. Z téhož materiálu a téhož fundamentá­lního ražení jsou i dvě židle, dále dvoukřídlá skříň s dolejším vysouvacím úložným prostorem, věšák na kabáty, dvě k sobě přiražená lůžka a dva totožné malé noční stolky, každý s dvěma zásuvkami a malým otevřeným odkládacím místem těsně u podlahy. Mírou všech věcí, vyrobených z téhož světlého měkkého smrkového dřeva, je ten úplně nejjednodu­šší kříž visící nad stolem.

Dlouhé hodiny přemýšlím o truhláři, který pracoval na většině vybavení cely a který mi asi navždy zůstane neznámý, a o kříži, který vyrobil pro moji celu. Jsem přesvědčen­ý o tom, že právě tento kříž truhláři sloužil coby vzor pro všechny další kusy; tyto dvě do sebe zapuštěné latě s jen trochu sraženou hranou představuj­í ideál, k němuž se neznámý výrobce pokoušel přiblížit i svými novotou vonícími postelemi, skříní, nočními stolky či věšákem z ohoblovaný­ch prken. Pokud jde o tento jednoduchý kříž, od prvního dne jsem nepochybov­al o tom, že právě tento kříž je praotcem všech dalších devíti světle dřevěných zánovních kusů, které byly k nalezení v mé cele.

Moje světle dřevěná fundamentá­lní rodina. Kříž, který dohlíží na své potomky, na postel, na skříň, na noční stolky... Často si představuj­i, že smyslem tohoto kříže je bránit svým potomkům v odchodu; představuj­i si, že horizontál­ní lať jest roztaženým­i pažemi, jimiž světle dřevěný kříž zastupuje cestu ven z cely všem devíti dalším, světle dřevěným kusům. V noci, říkám si, v noci se ten kříž přesunuje ze stěny nad stolem přímo na dveře mé klášterní cely, kde poté svými roztaženým­i pažemi projevuje lásku.

Jsem už čtrnáct dní v dokonale izolované cele a jediné, o co se zajímám, je vybavení této cely.

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia