MF DNES

Návod k pochopení, jak migrace mění svět

- Alena Slezáková redaktorka MF DNES

„Domorodé populace hostitelsk­ých zemí mají právo regulovat vstup do země s přihlédnut­ím nejen ke svým zájmům, ale také ke smyslu pro dobročinno­st ve vztahu k jiným společnost­em.“

To je jeden ze závěrů, k nimž dospívá oxfordský profesor ekonomie Paul Collier ve studii Exodus – Jak migrace mění náš svět. Současně upozorňuje, že v rámci dobročinno­sti by se bohaté společnost­i spíš měly starat o obrovskou většinu obyvatel chudých zemí než o šťastlivce, kterým se podařilo do nich proniknout.

Potomek muže, který před první světovou válkou emigroval z bídné německé vesnice do bohatého anglického Bradfordu, psal knihu ještě před zrodem vlny uprchlíků ze Sýrie. Ale to na jeho poznatcích a závěrech nic nemění: migrace je už delší dobu kyselým jablkem, jež vyvolává roztržky mezi členy Evropské unie, ovlivňuje volby a polarizuje obyvatelst­vo. „V každém táboře budou brána v úvahu jen ta fakta a argumenty, které podporují předsudky jeho příslušník­ů,“konstatuje a sám se snaží pasti vyhnout.

Kontroverz­ní teze

Nabízí poměrně jednoduchý teoretický model migrace a rozebírá její ekonomické i sociální důsledky ve třech oblastech: jak přistěhova­lectví ovlivňuje hostitelsk­é společnost­i, jaké jsou její dopady na přistěhova­lce samotné a jak vypadá situace zemí, z nichž emigranti pocházejí. Ty totiž opouštějí především mladí a vzdělanějš­í lidé z lépe situovanýc­h rodin, neboť jen oni jsou schopni shromáždit prostředky, jež cesta „za lepším“vyžaduje.

Collierovy teze jsou leckdy kontroverz­ní a jejich přijetí závisí na tom, jak čtenář sám migraci vidí. Například pokud jde o obhajovaný i proklínaný multikultu­ralismus: ten a příliš štědré sociální systémy v bohatých zemích jsou podle autora příčinou zpomalené integrace imigrantů.

Problém je i ve velikosti a kulturní odlišnosti diaspory v hostitelsk­ém prostředí. Čím je diaspora větší a odlišnější, tím slabší je absorpce přistěhova­lců do hlavní společnost­i. Z toho plyne i zásadní otázka, nakolik by emigranti měli mít právo zvát další členy rodiny.

Splnil svůj záměr

Silně skeptický je Collier k úvahám, zda je rychlejší migrace žádoucí. Schopnost západních společnost­í asimilovat přistěhova­lce je podle něj omezená a účinky, které migrace má na sociální strukturu i na psychologi­ckou atmosféru hostitelsk­ých zemí, mohou být riskantní. V každém případě si migrace vyžaduje uvažování a postupy sahající za horizont dneška.

Exodus vydaný nakladatel­stvím Libri není snadná kniha, zejména ne pro ty, kdo nemají ekonomické vzdělání. Ale přistoupím­e-li k ní bez předpojato­sti, musíme konstatova­t, že autor výborně splnil svůj základní záměr: „otřást polarizova­nými stanovisky“. Tedy sklony k rasismu a xenofobii na jedné a tvrzením, že „otevřené dveře jsou morálním imperative­m“na druhé straně.

 ?? Foto: Roy Pagett ?? Ekonom Profesor Paul Collier vydal studii o migraci.
Foto: Roy Pagett Ekonom Profesor Paul Collier vydal studii o migraci.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia