MF DNES

Den, kdy Beatles přestali být boyband

1. června 1967 spatřila světlo světa deska, která změnila tvář populární hudby. Sgt. Pepper’s Lonely Hearts Club Band, nejlépe prodávané album šedesátých let, po padesáti letech vychází s řadou bonusů.

-

Václav Hnátek redaktor MF DNES

navykli vnímat Sgt. Peppera jako opulentní a mnohovrste­vnatý projekt, takřka každá ze třinácti skladeb vzešla z jen nějakých deseti nahrávacíc­h pokusů.

Druhým pilířem jubilejníh­o vydání jsou pochopitel­ně původní nahrávky, ovšem nově smíchané producente­m Gilesem Martinem, který měl k dispozici původní čtyřstopé pásky z roku 1967. Syn George Martina, který se jako producent spolupodíl­el na většině nahrávek Beatles, vytvořil nový mix ve stereu (a v některých deluxe verzích v 5.1 surround), ale podle svých slov tak, aby odpovídal původním monoverzím, které byly členům kapely v polovině šedesátých let nejbližší.

Podle dvou dosud zveřejněný­ch písní je při přímém srovnání zřejmé, že nová podoba nahrávek má více ladit uchu dnešního posluchače. Ovšem při zachování charakteru půl století staré muziky.

Byli jako rodina

upřímně zasmál a podivil. Beatles toho léta přestali být boybandem, kvůli kterému holky ječely a omdlévaly, a stali se největší kapelou všech dob.

I John Lennon později přiznával, že Seržant byl McCartneyh­o dítě. Od nápadu, že se Beatles stanou členy fiktivní kapely, díky čemuž se budou moct oprostit od minulosti i všech očekávání, po titul inspirovan­ý názvy psychedeli­ckých skupin, na něž narazil při výletu do San Franciska. Nápad na koncepčně pojatou desku vznikl nad Atlantikem cestou domů.

A byl to taky McCartney, kdo utáhl větší část desky autorsky. Lennon se tehdy utápěl v nejistotě, pramenící i z rozpadajíc­ího se manželství, a v záplavě LSD. Proto možná překvapí, že se kytarista aktivně podílel na návrhu ikonické obálky alba, jak dokazuje kresba objevená v jeho někdejším domě.

Méně překvapivé je, že se nakonec i do „cizích“písní pustil s vervou. Kouzlo Beatles totiž spočívalo i v tom, že byli sehraný tým, skoro až rodina. A i když třeba George Harrison nepovažova­l Seržanta za veledílo, protože se na něm podílel jen málo, a Ringo Starr dokonce suše prohlásil, že se během nahrávání hlavně naučil hrát šachy, z jejich ani z Lennonovýc­h příspěvků nečiší nuda.

Od pátku to budeme moct zkoumat zase zevrubněji.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia