MF DNES

V arkýři byl vzkaz stavitele

-

STARÉ MĚSTO Při opravách gotického arkýře v kapli Staroměsts­ké radnice nalezli restauráto­ři vzkazy z let 1888 a 1952. Arkýř, který byl zničen na konci druhé světové války, nyní odvezou. Po obnově do něj vloží vlastní poselství.

V posledních dnech 2. světové války, 8. května roku 1945 při Pražském povstání, zaútočili Němci na Staroměsts­kou radnici. Uvnitř byli partyzáni, kteří tam přišli z brdských lesů. „Těch několik mužů pobíhalo po křídle Novogotick­é radnice, takže to vypadalo, že je plně obsazená obránci. Němci na radnici začali střílet z tanku a trefili se do gotického arkýře, který ze čtyř pětin zničili,“uvedl generální projektant opravy věže Staroměsts­ké radnice Petr Malinský. V padesátých letech byl arkýř opraven. Tehdy kameníci do jeho útrob vložili vzkaz: „V roce 1952 jsem tento oltář a kapli dodělal, která byla v revoluci 4. 5. 1945 rozbita Němci jakož i věž a Orloj, kteréžto věci jsme též opravili,“píše se v psaní podepsaném kameníky Josefem Kernerem a Josefem Zolaským. Z druhé strany je na papíře vzkaz ještě starší, z roku 1888, kdy byl při opravách Staroměsts­ké radnice rekonstruo­ván také středověký oltářní stůl. „Dne 2.8. 1888 jsem tento oltář dodělal,“napsal kameník Alois Rampousek.

Ačkoliv arkýř byl několik let po válce z původních kamenů obnoven, stále má narušenou statiku, proto se na něj znovu vrhli opraváři.„Po opravě oltáře do něj vrátíme vzkaz, který jsme nalezli, a přidáme k tomu náš vzkaz budoucím generacím,“dodal Malinský. (bun, hey)

 ?? Foto: MHMP ??
Foto: MHMP

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia