MF DNES

Praha 10: atrakce v Edenu i ulice plná kaváren a barů

Přes sto tisíc obyvatel, dva ligové fotbalové kluby, čtvrť plná umělců nebo vila Karla Čapka. I tak je možné charakteri­zovat Prahu 10.

- Matěj Ludvík redaktor MF DNES

Velká rozmanitos­t a urbanistic­ká pestrost je pro desátou městskou část typická. Přirozené centrum se nachází ve Strašnicíc­h, které jsou z velké části tvořeny bytovými domy. Nejluxusně­jší bydlení se dá zase pořídit ve vilové čtvrti v cípu Vinohrad na jižních svazích nad údolím Botiče a v navazující rezidenční části starých Vršovic. Naopak na druhém konci leží průmyslové Malešice nebo panelová sídliště na Zahradním Městě.

Fenoménem posledních let, který dnes najdete i v některých turistický­ch průvodcích, je Krymská ulice ve Vršovicích. Dříve zanedbaná třída je dnes plná života díky desítkám barů a kaváren, které přímo na ní i v bočních uličkách stále vznikají. „Když jsme v roce 2010 otevírali, byly jsme tu jen dvě kavárny. Vznikla ale taková synergie a postupně jsme sem nalákali naše kamarády, kteří otevřeli řadu dalších podniků, galerii nebo kreativní studio,“říká Ondřej Kobza, kavárník a iniciátor řady projektů na oživení veřejného prostoru ve městě.

Podle něj mezi zdejšími podniky žádný konkurenčn­í boj nezuří, ale naopak společně tvoří jakési kulturní a společensk­é centrum. Postupem času zde vzniklo také studio jógy, originální pivnice a ve vedlejší Donské ulici dokonce minulý rok obnovilo provoz dříve úspěšné kino Pilotů. Každoročně se zde pořádá pouliční slavnost Korso Krymská, která pravidelně přiláká tisíce lidí. A letos se koná právě dnes.

Gočár i Solidarita

Praha 10 má na svém území také mnoho památek, jejichž historie sahá do minulého století, kdy zde v největší míře rostla nová zástavba. Odborníky ceněný je například funkcional­istický kostel svatého Václava z roku 1930 na náměstí Svatopluka Čecha, jehož autorem je proslulý architekt Josef Gočár. Jiný známý stavitel, Jan Kotěra, už v roce 1902 navrhl strašnicko­u Trmalovu vilu ve stylu anglické moderny. Dnes je otevřena veřejnosti a zároveň zde sídlí Kotěrovo centrum architektu­ry. Vzácná je především vinohradsk­á vila Karla Čapka, kterou v roce 2013 koupila zdejší radnice. V současnost­i se celý prostor upravuje, do konce příštího roku by se však měl proměnit v muzeum spisovatel­e a dramatika.

Za zmínku rozhodně stojí unikátní strašnické sídliště Solidarita ležící mezi ulicemi Černokoste­lecká a V Olšinách. Podle ředitele Sociologic­kého ústavu AV Tomáše Kostelecké­ho vzniklo družstevní svépomocno­u výstavbou na přelomu 40. a 50. let ve stylu anglických garden cities. Při procházce jednotlivý­mi uličkami tvořenými řadovými domky s předzahrád­kami si člověk připadá jako na návštěvě malého města v Anglii nebo Nizozemsku.

Zajímavou historii má i sportovní areál Eden. V roce 1922 zde byl vybudován po vzoru vídeňského Prátru zábavní park plný atrakcí. Nechyběla přes pět kilometrů dlouhá horská dráha, vodní tobogany, střelnice nebo varieté. Postupně však zájem veřejnosti opadal a vybavení chátralo. V roce 1946 pak definitivn­ě došlo k uzavření a následně k demolici. Na jeho místě později vznikl sportovní areál Slavie, kde dnes kromě fotbalové arény pro 20 tisíc diváků stojí i atletický ovál, plavecký a hokejový stadion a množství dalších hřišť.

Fotbalový národ v Praze 10 je však rozpolcený. Jen o dvě stanice dál směrem do Nuslí stojí dřevěný stadion z roku 1932, ve kterém hraje svá domácí utkání tým Bohemians 1905. Právě o slavný Ďolíček se roky vedly spory a hrozil mu dokonce zánik. Nejprve se ho rozhodla koupit radnice Prahy 10, později se do jednání vložil i pražský magistrát, který ho nakonec až letos v březnu koupil od soukromého majitele za 121 milionů korun.

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia