MF DNES

Druhá nejstarší, seniorů zde žije více než jinde

-

Po stránce věku svých obyvatel je Praha 10 vůbec druhou nejstarší městskou částí v hlavním městě. V ostatních směrech už se ale z průměru metropole nijak výrazně nevymyká. Jde o takovou Prahu v malém, říká ředitel Sociologic­kého ústavu AV ČR Tomáš Kostelecký.

Dnes je Praha 10 druhou největší městskou částí Prahy s více než 100 tisíci obyvateli. To je asi velký rozdíl oproti minulosti.

Ano, ještě v polovině 19. století se jednalo o nepříliš hustě osídlenou venkovskou oblast v zázemí Prahy, kde žilo na celém území v několika samostatný­ch obcích dohromady méně než šest tisíc obyvatel.

Jaká je aktuálně skladba obyvatel Prahy 10? Převažují některé skupiny?

Kvůli stárnutí obyvatel v posledních několika desetiletí­ch je druhou nejstarší městskou částí v Praze, ve které podíl lidí ve věku 65 a více let dosahuje skoro 23 procent, zatímco celopražsk­ý průměr je jen 18 procent.

A jací jsou zdejší obyvatelé po stránce vzdělání?

S výjimkou věkové struktury je obyvatelst­vo Prahy 10 dosti typickým vzorkem obyvatel celého města. Přesně 23 procent jsou vysokoškol­áci, 30 procent lidí má úplné středoškol­ské vzdělání s maturitou. To jsou stejná čísla jako za celou Prahu.

Ani v jiných ohledech příliš rozdílů není?

Podíl cizinců žijících v Praze 10 dosahuje 13 procent, což je téměř stejně jako v celé metropoli. Ani ve složení domácností se obyvatelé Prahy 10 nijak zvlášť neodlišují od obyvatel ostatních městských částí. Dá se říci, že Praha 10 je takovou Prahou v malém.

V posledních letech v okolí Krymské ulice funguje řada drobných barů a kaváren. Odráží se to i na skladbě obyvatel?

Lidé, kteří do této lokality chodí za zábavou, se změnili podstatně, samotné obyvatelst­vo zde bydlící se však zatím nijak výrazně neproměnil­o.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia