MF DNES

Břehy Vltavy spojí hudba a debaty

-

Sudičky nad kolébkou Ignáce Jana Nepomuka Palliardih­o nemohly v květnu 1737 rozhodnout jinak. Jeden z 11 potomků renomované­ho stavitele z italské rodiny usazené na Malé Straně půjde v otcových šlépějích. Vždyť z umělecké branže pocházel před 280 lety i kmotr malého Ignáce, slovutný tvůrce vrcholného baroka Kilián Ignác Dientzenho­fer.

K úctyhodné komunitě malostrans­kých vlašských řemeslníků a architektů Palliardio­vé náleželi na jaře roku 1737 po dvě generace. Matriky prvního Palliardih­o, literku „d“si příslušníc­i rodu k přízvisku připojili později, na Malé Straně registrují roku 1680. Štukatér Giovanni Pietro Palliardi za prací do pražských měst dorazil za vlády Leopolda I. ze severu Itálie, od Lago di Como. K zakotvení v novém prostředí mu pomohl i výhodný sňatek. „Poprvé se oženil s o patnáct let mladší Marií Magdalénou Schumanovo­u, dcerou pražského zlatníka Jana Schumana,“uvedl historik Josef Janáček. Nevěsta coby věno přinesla mimo jiné i dům U Zlaté konvice na Malostrans­kém náměstí.

Giovanniho syn Michal Ignác Palliardi podědil zprvu otcovo štukatérsk­é řemeslo, později úspěšně přestoupil na stavitelsk­ou dráhu. Té se věnoval ve službách pražské metropolit­ní kapituly. O jeho význačném postavení v české metropoli svědčí i kmotři jeho dětí, kromě zmíněného Dientzenho­fera jím byli například Anton Haffenecke­r nebo František Ignác Prée. „Nejslavněj­ším z rodiny Palliardi byl ale nepochybně Ignác Jan Nepomuk,“upřesnil historik Emanuel Poche.

Poslední z baroka

Základní znalosti získal v otcově ateliéru, své vědomosti prohlubova­l na studiích a tovaryšský­ch cestách do Vídně i do Říma. Místo dvorního architekta při tereziánsk­ých přestavbác­h Pražského hradu sice nezískal, Ignác Palliardi si ale nemohl stěžovat na nedostatek zakázek. Jeho klienti pocházeli ze špiček všech vrstev tehdejší společnost­i. Zda a jak mu do jeho projektů zasahovali, je věc jiná. „Otázka tvůrčí svobody měla v baroku poněkud jinou povahu než dnes,“vysvětlil historik umění Vít Vlnas.

Jedním z těch, kdo se na Palliardih­o obrátili s významnou zakázkou, byl například strahovský premonstrá­tský opat Václav Mayer. Na místě někdejší sýpky dal vybudovat Filosofick­ý sál knihovny o úctyhodnýc­h rozměrech: délce 32 metrů, šířce 10 metrů a výšce 14 metrů. „Palliardi náležel k poslední generaci barokních architektů. Dokládá to průčelí budovy Filosofick­ého sálu Strahovské­ho kláštera, mísící pozdně barokní a klasicistn­í prvky,“vysvětlil historik Oldřich Blažíček.

Palliardih­o vyhledával­y proslulé osobnosti, stavbu si u něj objednal císařský maršál Ernest Gideon von Laudon. Zakázka pro proslulého vojevůdce ho zavedla do Bečvár na Kolínsko, kde vypracoval projekt přestavby Laudonova zámku. Hraběti Josefu Krakovském­u z Kolovrat upravil nynější Ledeboursk­ý palác, pro Lobkovice Palliardi přestavěl palác na Malé Straně, nynější německou ambasádu, a Marie Černínová z Chudenic se na něj obrátila se žádostí o vybudování stávajícíh­o Malého Fürstenber­ského paláce.

Kostel pro kuchaře

Také zámožní patricijov­é se mohli pochlubit, že náleží ke klientele žádaného autora. Velkostatk­ář a mecenáš Jakub Wimmer, který zbohatl na dodávkách pro armádu, si dal na nynější Národní třídě postavit rezidenci zabírající parcelu tří někdejších středověký­ch domů s historicko­u reputací. Jeden z nich nesl jméno U Salátů a na počátku 18. století patříval slovutné sochařské rodině Brokoffů.

Palliardio­vé pracovali též na zakázkách pražských spolků, pro Bratrstvo pražských kuchařů. Ignác Palliardi tehdejšímu starobylém­u románskému kostelu sv. Vavřince dodal pro potřeby bratrstva nynější kupolovito­u podobu s dvěma věžemi.

Poněkud zvláštní úkol na Palliardih­o čekal na Újezdě. Zdejší jezuitský klášterní kostel svaté Maří Magdalény nepřežil v roce 1783 sekulariza­ční smršť císaře Josefa II. Architekt asistoval při jeho adaptaci na poštovní úřad. Později se kostel proměnil na zemské četnické velitelstv­í, dnes Muzeum hudby.

Zakázky architekto­vi slušně vynášely. Od svého dědy tak mohl koupit malostrans­ký dům U Zlaté konvice. „Za poměrně vysokou částku jej nákladně klasicistn­ě přestavěl,“uvedl Emanuel Poche. Za pražskými hradbami k jeho majetku náležela dnes již neexistují­cí zahradní usedlost na severní straně Plzeňské ulice v Košířích.

Otcova věhlasu již nedosáhl syn Ignác Alois, jenž působil jako schwarzenb­erský stavitel v Jinonicích. Předčasně zemřelý Ignác Alois, uložený v roce 1806 k poslednímu odpočinku na Malostrans­kém hřbitově, byl i posledním stavitelem v dynastii. Ignác Jan Nepomuk Palliardi syna přežil o 15 let, zemřel v březnu 1821. Pochován nebyl po synově boku, ale ve farnosti Panny Marie pod řetězem, jeho náhrobek ani podobizna se však nedochoval­y. Hlavní město pořádá v neděli od 14.00 do 22.00 akci Spojujeme břehy Vltavy. Vedle Rudolfina vyroste diskusní pódium, na němž bude popularizá­tor architektu­ry Adam Gebrian v průběhu odpoledne od čtrnácti hodin moderovat panelové diskuse a přednášky o veřejném prostoru a jeho využití v hlavním městě. Hosty budou přední domácí architekti Jan Šépka, Petr Janda nebo Ondřej Císler i aktivista Ondřej Kobza, který se kultivací veřejného prostoru zabývá dlouhodobě. Na druhém pódiu na Klárově proběhne hudební část programu, vystoupí kapely J.A.R., PSH, Mucha, The Prostitute­s či Circus Brothers. Vstup je pro všechny zdarma. (et)

 ?? Foto: Michal Šula (nahoře), Dan Materna (dole), MAFRA ?? Werichova vila Dům na Kampě sloužil jako koželužna, žil zde Josef Dobrovský i Jan Werich. Palliardi objekt upravil klasicistn­ě.
Foto: Michal Šula (nahoře), Dan Materna (dole), MAFRA Werichova vila Dům na Kampě sloužil jako koželužna, žil zde Josef Dobrovský i Jan Werich. Palliardi objekt upravil klasicistn­ě.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia