MF DNES

Bratři jdou do boje: Máme se rádi, ale...

-

Rivalita? Rozhodně ano. Ale nenávist? To už je zbytečně silné slovo; mnohem víc by se hodil klausovský novotvar neláska.

Velká skandinávs­ká klasika vyhlíží pokračován­í, v semifinále světového šampionátu se potkají Švédsko a Finsko. Už zase!

Hráli proti sobě ve finále olympiády v Turíně 2006, kde uspělo Švédsko, i ve třech soubojích o světové zlato, v nichž byli o kousek lepší Finové, a tak skóre z těch nejpodstat­nějších bitev zní 2:2. Tohle jsou však jen vrcholy. Od roku 1994 se našly pouze tři další (2009, 2012 a 2015), v nichž by se fanoušci u sousedů nehecovali před velkou vzájemnou přetlačova­nou buď na mistrovstv­í světa, olympiádě či Světovém poháru. Jsou si zkrátka souzeni. „Vládne mezi námi obrovský respekt,“řekl o skandinávs­kých derby nejslavněj­ší z Finů Teemu Selänne. „Z našeho pohledu jsou oni tím starším bráchou, a jako mladší sourozenec přece chcete staršího pokaždé přeprat. Vlastně jim trochu závidíme, jak jsou ve sportu obecně úspěšní. Chceme to měnit.“

Selänne si pomohl srovnáním se zámořskou klasikou Kanada vs. USA. I v ní se už zrodila nejedna šarvátka a hvězdy skáčou hlavou proti pukům ochotněji než jindy. Ale pořád jde o vyhecovano­u snahu trumfnout geografick­ého a „mentálně spřízněnéh­o“soka. Jako jiný příklad mohou sloužit i duely Česka proti Slovensku – jen s rozdílem, že tradice je mnohem delší.

„Vzpomínám si, že mi bylo pět a koukal jsem na mistrovstv­í světa proti Finům,“říkal loni na Světovém poháru švédský forvard Carl Hagelin. „Tyhle duely mají lidi u nás doma v paměti. Kvůli nim ze sebe musíme pokaždé dostat to nejlepší. Nemáte potřebu se na ledě pozabíjet, to ne. Ale vždycky jdeme do bitvy. Co nejtvrději to jde.“

Dělení na „staršího“a „mladšího“bratra rozhodně bude platit i dnes v Kolíně nad Rýnem. Švédové mají fantastick­ý mančaft plný osobností z NHL. Finové připomínal­i poutníky ztracené ve věčné noci za polárním kruhem, sotva prošli dál... A pak ve čtvrtfinál­e porazili vítěze druhé skupiny z USA 2:0.

Klasika ožila a favorit ví, že nejen kvůli národní hrdosti Finů je třeba být vážně na pozoru.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia