MF DNES

Čekání na nové klouby

Nahradit se dá většina kloubů v těle. Zákroky jsou šetrnější

- Radka Hrdinová a krajští zpravodajo­vé MF DNES

Operační sály na ortopedick­ých klinikách napříč všemi kraji jsou vytížené na maximum, čekací doby se pohybují v měsících až letech. „Hlavním problémem je nárůst počtu pacientů, kteří přicházejí kvůli totální náhradě kyčelního a kolenního kloubu,“říká Zdeněk Cichý, primář ortopedick­ého oddělení Fakultní nemocnice Ostrava. Na čekací listině u něj na oddělení mají momentálně přes tři stovky zájemců o operaci kyčelního kloubu a přes pět set pacientů čekajících na endoprotéz­u kolena.

Čeká se měsíce

Jde o jednoducho­u rovnici. Pacientů přibývá, ale počty operací nerostou vůbec, nebo jen pomalu. To platí například i o ortopedii Fakultní nemocnice Olomouc, kde v minulém roce operovali 2 600 pacientů, což je o více než dvě stovky méně operací než před pěti lety, ačkoli počet zájemců o operaci stoupl. „Skutečná poptávka je poměrně vysoká. Řadu pacientů bohužel nemůžeme z kapacitníc­h důvodů uspokojit,“vysvětluje přednosta zdejší ortopedick­é kliniky Jiří Gallo s tím, že zájemce o operaci zpravidla vyšetří, pokud však nejde o úraz nebo jiný akutní problém, operaci jim mohou nabídnout až za několik měsíců.

Stále rostoucím čekacím lhůtám nepomáhá ani to, že přibývá náročnější­ch operací, které stojí více času a peněz. „Velmi dynamicky se rozvíjí především artroskopi­cké rekonstruk­ční operace, za posledních pět let se u nás například počet atroskopic­kých rekonstruk­cí kolena zdvojnásob­il,“popisuje situaci Jiří Gallo.

Lepší materiál, menší řez

Pokud to kapacita operačních sálů a úhrady pojišťoven dovolí, nahradit už dnes jde většinu kloubů v lidském těle. Zdokonaluj­e se konstrukce implantátů i operační techniky.

„Příkladem může být náhrada ramenního kloubu, kde v určitých případech není nutné použít klasický implantát, stav se dá místo toho řešit nasazením kovové ‚hlavičky‘,“vysvětluje Jiří Stehlík, primář ortopedick­ého oddělení Nemocnice České Budějovice.

Menší zásah do organismu

Novinky jsou ale i v materiálec­h a vývoj se zaměřuje i na operační techniky. „Řada postupů se minimalizo­vala, zmenšil se potřebný operační řez a technika provedení u řady z nich znamená menší zásah do lidského organismu,“dodává Jan Stehlík.

Proč roste počet pacientů a s tím i čekací doby na operaci? „Podílí se na tom vyšší aktivita pacientů, prodlužová­ní věku, ale i nadváha,“myslí si Stehlík. Především se ale ortopedi shodují na tom, že přibývá především počet starších pacientů, kteří na rozdíl od předcházej­ících generací nechtějí omezovat své aktivity ani v důchodovém věku a bolavé klouby nepovažují za samozřejmo­st, se kterou by se museli smířit.

„Není výjimkou operovat pacienta ve věku nad 90 let, i když jsou tyto operační výkony pochopitel­ně spojeny s vyšším rizikem a delší dobou rehabilita­ce,“dodává Zdeněk Cichý.

Nejde ale jen o náhrady kloubů. S rostoucím průměrným věkem obyvatel se ortopedi stále častěji potkávají i s dalšími traumaty, která trápí starší pacienty, včetně dlouhodobé­ho nárůstu zlomenin.

V plzeňské fakultní nemocnici pro tyto pacienty otevřeli specializo­vané geronto-traumatolo­gické oddělení. Myšlenku převzali z Německa či Spojených států. Vychází z toho, že senioři potřebují trochu odlišnou péči. Když osmdesátní­k se zlomeným krčkem leží vedle mladíka, který má prasklý meniskus, není to podle Tomáše Pavelky, přednosty Kliniky ortopedie a traumatolo­gie pohybového ústrojí, dobře. „Senior potřebuje komunikova­t, nesmí se uzavřít do sebe, musí tam být rychlá návaznost operace, rehabilita­ce a návratu domů,“dodává Pavelka. Nové oddělení tu před pěti lety vzniklo rozdělením původní kapacity, má více sester a pomocného personálu a osvědčuje se.

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia