MF DNES

Jirka přijde sem, k Peklu, říká Kajínkova sestra

- Václav Janouš, Artur Janoušek reportéři MF DNES

Miluše Rozsívačov­á sedí na zápraží své chaty a se svým druhem sleduje v televizi přímý přenos. Z věznice po třiadvacet­i letech právě vychází její bratr Jiří Kajínek. Dvojnásobn­ý vrah, který včera dostal prezidents­kou milost.

„Jsem šťastná, už jsem nevěřila,“říká s přivřenýma očima a spokojeně upije ze sklenky rum.

„Sem Jirka přijde, tady to miloval, tady jsme prožili dětství,“vypráví o místě u Kraskova na Chrudimsku.

„Padesát let tu stála chata, kterou stavěl táta,“dodá žena a zahledí se do hladiny rybníka, na jehož břehu chata stojí. „Peklo se jmenuje, protože tu teče Pekelský potok,“dodává. Navzdory názvu je to idylické místo. Kolem chaty vklíněné mezi jedle a smrky, obložené bednami se šiškami na zátop a naštípaným dřívím poskakují veverky. Pod chatou čekají nahozené udice.

„Do rodné vsi určitě brzo pojedu,“přitakává v televizi Kajínek.

Devětapade­sátiletá Miluše je jediným příbuzným, kterého Kajínek má. Rodiče už před mnoha lety zemřeli. „Sem může kdykoliv přijet a bydlet se mnou. Ví to,“ubezpečuje bruneta, jejíž unavená tvář dosvědčuje, že jí poslední dny daly zabrat.

S bratrem si celé roky, kdy si odpykával doživotní trest, psala a ve věznicích ho navštěvova­la. Kdy ho viděla naposledy, ale neví. „Trpím meningoenc­efalitidou a ztratila jsem paměť,“říká Rozsívačov­á.

Na dotaz, zda je její bratr připraven žít ve světě, který je o třiadvacet let starší, než jak si ho pamatuje, bez zaváhání odpovídá: „Samozřejmě že ano, protože je nesmírně inteligent­ní a všechny věci zná z televize.“

To před branou rýnovické věznice potvrzuje i Kajínek. „Vězeňská služba bude tvrdit, že nedokážu jít do kopce a neumím si koupit rohlík, ale to je vážně směšné. Já mám představu, kolik stojí husa v obchodě, tak si půjdu koupit husu a tu si upeču,“popsal do kamer Kajínek a ubezpečil, že má i dost peněz.

 ?? Foto: Petr Topič, MAFRA ?? Superstar Jiří Kajínek před vraty rýnovické věznice v obležení novinářů i fanoušků.
Foto: Petr Topič, MAFRA Superstar Jiří Kajínek před vraty rýnovické věznice v obležení novinářů i fanoušků.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia