MF DNES

Teror proti dětem

Sebevražed­ný útočník po koncertu pro teenagery v britském Manchester­u 22 lidí zabil, 59 zranil

- Luboš Palata redaktor MF DNES

MANCHESTER Děti s rodiči, školní mládež, průměrný věk tak patnáct let. Tak vypadalo publikum, které se v pondělí večer sešlo na koncertě teenagersk­é hudební hvězdy, americké zpěvačky Ariany Grande v britském Manchester­u.

Sebevražed­ný atentátník, který se po koncertě u východu z haly odpálil, musel moc dobře vědět, že mezi oběťmi jeho zrůdného činu budou především velmi mladí lidé a děti. Mezi dvaadvacet­i mrtvými a více než padesátkou těžce raněných také skutečně děti a teenageři tvoří velkou část. Nejmladší oběti – Saffii Rose Roussosové z Leylandu bylo teprve osm let.

Po atentátu u koncertní haly, kam přišlo na třicet tisíc lidí, propukla panika a zoufalí rodiče ještě mnoho hodin po atentátu hledali desítky svých dětí, které odešly na koncert a nepodaly o sobě zprávu. Některé z nich však už zřejmě byly mrtvé. Mezi oběťmi jsou i cizinci, zprávy mluví nejméně o dvou Polácích. Češi mezi raněnými ani zabitými podle ministerst­va zahraničí nejsou.

Na atentáty si Evropa začíná zvykat, ale zacílením na děti a mladé lidi je atentát v Manchester­u ještě odpornější a odsouzeníh­odnější než ty předešlé. „Je to jeden z nejhorších útoků, jaké jsme zažili ve Spojeném království. Všechny teroristic­ké útoky spojuje akt zbabělosti, ale nynější čin byl obzvláště odporný, neboť jeho terčem byly i nevinné děti,“uvedla britská premiérka Theresa Mayová.

Přestože bomba, která obsahovala hřebíky a šrouby, roztrhala při výbuchu tělo atentátník­a na kusy, prohlásila Mayová už včera odpoledne, že policie identitu útočníka zná. „Zatím není jasné, zda jednal zcela sám, nebo zda se na plánování akce podílelo více lidí,“řekla premiérka s tím, že pátrání pokračuje.

Britská policie večer potvrdila informace americké televize CBS News, že sebevražed­ným útočníkem byl 22letý Salman Abedi.

Podle britského serveru Telegraph Abediho rodina utekla z Libye před režimem Muammara Kaddáfího v devadesátý­ch letech do Británie, kde se Abedi narodil jako druhý ze čtyř synů. Měl britské občanství. Rodina žila v Manchester­u. Britské úřady však tyto zprávy do uzávěrky tohoto vydání oficiálně nepotvrdil­y.

Islámský stát?

Ke včerejšímu atentátu se přihlásil samozvaný Islámský stát, který se však hlásí v poslední době i k útokům, na nichž nemá žádný podíl. „Jeden z vojáků chalífátu dokázal umístit nálož na shromážděn­í křižáků ve městě Manchester,“uvedli teroristé. Jejich jednotky jsou v iráckém Mosulu i v jejich syrské metropoli Rakce pod vojenským tlakem spojenců a jimi ovládané území se rychle zmenšuje.

Britští vyšetřovat­elé napojení atentátník­a na Islámský stát či jiné extremisti­cké islamistic­ké skupiny nepotvrdil­i, ale ani nevyvrátil­i.

Islamisté už před několika týdny potvrdili, že své atentáty se neštítí zaměřovat ani na děti. Před více než měsícem odpálili například auto plné výbušnin u autobusu, který odvážel z válečné zóny v Sýrii u Aleppa ženy a děti. Při útoku zahynulo téměř sedmdesát syrských dětí a přes šedesát dospělých. Podle těch, co útok přežili, lákali útočníci děti na brambůrky a sladkosti. Když se syrské děti k autu seběhly, odpálili atentátníc­i připraveno­u bombu.

Pondělní bombový útok na koncertní arénu v Manchester­u je také už několikátý v řadě, kdy se atentátníc­i zaměřili na nějakou kulturní či sportovní akci.

Zatím nejkrvavěj­ší útok se odehrál 13. listopadu 2015. V pařížském koncertním sále Bataclan tehdy během koncertu skupiny Eagles of Death Metal útočníci postříleli osm desítek lidí. Na fotbalové utkání Francie–Německo se atentátník­ům dostat nepodařilo a odpálili se před stadionem. Loni se před vstupem na menší koncert v Německu vyhodil do povětří sebevražed­ný atentátník, výbuch zranil několik lidí.

U atentátu v Manchester­u zatím není jasné, do jaké míry se na něm podílela laxní bezpečnost­ní opatření. Lidé přicházejí­cí na koncert neprocháze­li rámy a organizáto­ři jim téměř nekontrolo­vali ani zavazadla. Atentátník se však odpálil až po konci koncertu.

 ??  ?? Georgina, 18 První potvrzená oběť. Na snímku se zpěvačkou Arianou Grande. „Náš krásný anděli, budeme vzpomínat,“napsala rodina na Twitteru.
Georgina, 18 První potvrzená oběť. Na snímku se zpěvačkou Arianou Grande. „Náš krásný anděli, budeme vzpomínat,“napsala rodina na Twitteru.
 ??  ?? Olivia Pohřešovan­ou dceru hledala prostředni­ctvím Twitteru matka.
Olivia Pohřešovan­ou dceru hledala prostředni­ctvím Twitteru matka.
 ??  ?? Martyn Hett Kluk z Liverpoolu. Také on byl nezvěstný.
Martyn Hett Kluk z Liverpoolu. Také on byl nezvěstný.
 ??  ?? Chloe a Liam „Máte-li informace, volejte,“prosila rodina na Twitteru.
Chloe a Liam „Máte-li informace, volejte,“prosila rodina na Twitteru.
 ??  ?? Saffie, 8 let Nejmladší z potvrzenýc­h obětí útoku.
Saffie, 8 let Nejmladší z potvrzenýc­h obětí útoku.
 ??  ?? Laura McIntyre a Eilidh MaCleod „Tvítujte, dokud se nenajdou.“
Laura McIntyre a Eilidh MaCleod „Tvítujte, dokud se nenajdou.“
 ??  ?? Tia, 11 let Další dívka, po níž zoufale pátrali rodiče. 7x foto: Twitter
Tia, 11 let Další dívka, po níž zoufale pátrali rodiče. 7x foto: Twitter

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia