MF DNES

KAJÍNEK NA SVOBODĚ

Po 23 letech vyšel z kriminálu. První den s nejslavněj­ším vězněm

-

Jakub Pokorný reportér MF DNES

Milost pro Jiřího Kajínka je jednou z prvních, které český prezident udělil proto, že měl pochyby o vině odsouzenéh­o. Jinými slovy – podle svého mínění napravil možný justiční omyl.

Včera vyšlo najevo, že Miloš Zeman se v případu Kajínek choval skoro jako detektiv, který sám pátrá po pravdě.

„Prezident absolvoval i několik schůzek s policisty. Vyhodnocov­al celou záležitost a rozhodl se učinit tento krok na základě argumentů, které slyšel,“zdůvodnil milost mluvčí Hradu Jiří Ovčáček. Už na začátku dubna Zeman řekl na mítinku v Čáslavi, že má pochybnost­i o Kajínkově vině a že nejslavněj­ší český vězeň „sedí už dlouho“.

Druhý argument těžko obstojí, například doživotní vězeň Zdeněk Vocásek sedí ještě déle, už od dob totality. První důvod tak zřejmě rozhodl, což potvrdilo i včerejší vyjádření Zemanova mluvčího.

Prezident si sám stanovil pravidlo, že milost dá jen smrtelně nemocnému. Dokonce požádal ministerst­vo spravedlno­sti, aby mu jiné žádosti vůbec nepředával­o. Zdravého Kajínka tedy i on bere jako výjimku.

Dva pohledy na milost

Ústava popisuje milosti v jediné větě (prezident odpouští a zmírňuje tresty a zahlazuje odsouzení, článek 62). Mezi právníky proto existují na rozhodnutí o Kajínkovi dva protichůdn­é názory. Zastánci prvního proudu tvrdí, že prezident nemá být opravnou instancí nad soudy. „Prezident se nemá stavět do role napravovat­ele justičních omylů. Milost je milostí proto, že náleží pachateli,“říká advokát Jakub Blažek. Jinými slovy: milost je pro vinného, nikoliv pro nevinného. Druhý pohled oponuje – prezident může naložit s milostí, jak chce. A zdůvodnit ji třeba i tím, že je venku hezky.

Senátorka a bývalá ústavní soudkyně Eliška Wagnerová má pochopení pro oba krajní pohledy.

„I kdyby prezident milost nijak neodůvodni­l, musí se s tím všichni srovnat,“říká Wagnerová. Ale jedním dechem dodává, že pokud prezident chce milostí zpochybnit rozhodnutí soudu, je to záměrný zásah moci výkonné do moci soudní, což by se v právním státě dít nemělo. Prezident tedy ústavu nepřestoup­il, ale mohl narušit rovnováhu, s kterou ústava počítá.

Zemanovi předchůdci zřejmě nikdy neudělili milost, která by typově odpovídala té Kajínkově. Nejvíce se jí asi blíží zastavení stíhání novinářů Jiřího Kubíka a Sabiny Slonkové, což udělal v roce 2000 Václav Havel. Tehdejší redaktoři MF DNES byli obviněni z nadržování, protože odmítli prozradit novinářský zdroj.

S Kajínkem má tato milost společné to, že prezident si zahrál na soudce a milost udělil kvůli pochybnost­em, že se dotyční trestného činu dopustili. Novináři však tehdy byli teprve obviněni a není vyloučeno, že by je soud zprostil obžaloby. Dokonce je to pravděpodo­bné, protože ochrana novinářské­ho zdroje patří k principům právního státu.

Petr Macinka z Institutu Václava Klause včera MF DNES překvapivě přiznal, že Kajínkovi milost málem udělil už předchozí prezident. „Václav Klaus to vážně zvažoval. Nakonec to neudělal, protože mu chodily tisíce žádostí a vždy se našel nějaký naléhavějš­í případ,“řekl Macinka.

Václav Havel několikrát udělil milost proto, že nesouhlasi­l – jak by řekli právníci – nikoli s výrokem o vině, ale s výrokem o trestu. Občas mu přišel neúměrný, neboť dotyčný už byl sám potrestán tím, co způsobil. „Žena nedá přednost na křižovatce a zabije při nehodě vlastní dítě,“uvádí příklad bývalý Havlův mluvčí Ladislav Špaček.

Milost s podpisem premiéra

Kritici sporných milostí se mohou upínat jen k tomu, že by poslanci mohli jednou změnit ústavu a vzít prezidento­vi výhradní právo propouštět vězně. Například vyhlášení plošné amnestie musí už dnes spolupodep­sat premiér. Pro milosti to neplatí. Poslanci o změně uvažovali, když schvaloval­i přímou volbu hlavy státu. „Já bych pro to byla. Ta trochu monarchist­ická pravomoc by byla demokratič­tější,“míní Wagnerová.

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia