MF DNES

Útěk, který se vyplatil

- Pavel Švec reportér MF DNES

Pondělní ráno 30. října 2000. Vychází MF DNES s titulkem: Vrah Kajínek utekl z vězení. Od útěku nájemného vraha z mírovské pevnosti uběhlo několik hodin. Veřejnost je vyděšená, zprávy strohé. Jedna věc je však už jasná. Kajínkův případ sice patřil k nejznámějš­ím z divoké éry 90. let, ale až útěk z nejstřežen­ější věznice z něj udělá „celebritu“.

První dny experti spekulují, že se Kajínek může mstít těm, kteří ho pomáhali dostat za mříže. Kriminalis­té zase míní, že uprchlý trestanec je již za hranicemi. A mluví i o konkrétním regionu – Balkánu, kde by mohl nabídnout své služby tamní mafii. Reportéři skládají těžko uvěřitelno­u story o osudném nedělním večeru ve věznici Mírov. Již 31. října tak čtenáři vědí, že šlo o dokonale promyšlený útěk.

Následujíc­í dny média referují o neúspěšném pátrání či potrestání dozorců. „Policie zatím neuspěla,“píše MF DNES v úterý. Připomíná Kajínkovy dřívější útěky. Objevují se myšlenky na obnovu trestu smrti.

Po uprchlíkov­i se slehla zem. Brzy zaznívají návrhy, aby se jeho případ znovu otevřel. Pochybnost­i o důkazech či výpovědích svědků od té doby už nezmizí. A pak náhle, v pátek 8. prosince, je všemu konec. Konec spekulací o Kajínkově zmizení v zahraničí, obav, že se bude mstít. Popiska pod fotkou z jeho zatýkání v MF DNES, jež vyjde nazítří, je prostá: KONEC.

Uprchlého trestance na pražském sídlišti dostalo policejní komando. Měsíc se skrýval v bytě manželky dalšího doživotně odsouzenéh­o vraha Ludvíka Černého, spojeného s orlickými vraždami. Záběry ze zásahu jsou ve všech médiích. Nahého Kajínka zakuklenci „dusí“v rozestlané posteli. „Asi spal. Stačil vzít do ruky pistoli, ale už nevystřeli­l. Je to hráč a poznal, že spadla klec,“popisuje člen protiteror­istické jednotky.

Marie Černá, která se o Kajínka starala, za to skončí u soudu. Stejně tak i její sousedka, jež zase řezala do lana, na němž se při akci spouštěl policista ze střechy.

Kajínkova šestitýden­ní epizoda na svobodě končí, pro část lidí se stává novodobým Jánošíkem. Včera, po téměř sedmnácti letech, mu začala epizoda další – vězení mu otevřela přímo hlava státu. Cesta neznámého střelce ke slávě pokračuje.

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia