MF DNES

Neviditeln­á cukrovka

Možná statisíce Čechů vůbec netuší, že patří mezi diabetiky

- Radka Hrdinová a krajští zpravodajo­vé MF DNES

Oficiální statistiky hovoří zhruba o 850 tisících lidí, kteří trpí cukrovkou. Lékaři však odhadují, že se jejich počet už dávno přehoupl přes milionovou hranici. „Předpoklád­á se, že asi třetina nemocných o svém diabetu dosud neví,“říká Lenka Dohnalová, koordináto­rka Diabetolog­ického centra v Nemocnici České Budějovice.

Zvlášť první příznaky cukrovky 2. typu, které trápí většinu nemocných, jsou totiž nenápadné a dají se v počátcích snadno zaměnit s jinými zdravotním­i potížemi. Patří k nim například neobvyklá žízeň, neustálá únava, náchylnost ke kožním infekcím nebo rozostřené vidění.

Cukrovka 2. typu trápí přes devadesát procent pacientů a jejich podíl v populaci neustále roste. Ročenka Ústavu zdravotnic­kých informací a statistiky (ÚZIS) uvádí, že zatímco v roce 2007 se na cukrovku léčilo 78 lidí z tisíce, v roce 2015 už to bylo 88 cukrovkářů na tisíc obyvatel. Pro další dva roky zatím nejsou statistick­é údaje k dispozici.

Riziko onemocnění cukrovkou 2. typu roste s věkem a přispívá k němu životní styl včetně nadváhy nebo nedostatku pohybu. Tělo při tomto onemocnění nedokáže správně regulovat hladinu cukru v krvi. Při diabetu 1. typu, který je geneticky podmíněný, tělo nedokáže buď vůbec, nebo v dostatečné míře produkovat hormon inzulin, který je k regulaci potřeba.

Mladí cukrovkáři

„Stále převažují pacienti s diabetem 2. typu nad 50 let, ale v posledních letech přicházejí častěji i mladší ročníky, i když o prudký nárůst nejde,“říká Helena Hrmová z interního oddělení Nemocnice Rudolfa a Stefanie v Benešově. Počty mladých diabetiků podle lékařů zvyšuje rostoucí podíl obézních mladých lidí v populaci, ale také genetická zátěž.

Čísla ve statistiká­ch však zvedají starší pacienti. Počet nemocných stoupá mimo jiné i v důsledku vyššího průměrného věku dožití a pokroku v medicíně, doba dožití nemocných s touto chorobou se během jediné generace prodloužil­a hned několikrát. Zasloužily se o to například zcela nové skupiny léků, které pomáhají diabetikům udržet hladinu cukru v krvi pod kontrolou.

Hlavně u dětských pacientů a u nemocných cukrovkou 1. typu se stále častěji používají na tělo připevněné senzory, které umožňují průběžně sledovat hladinu cukru v krvi. „Pacient má díky senzoru svou glykemii stále pod kontrolou, ať už na přijímači, nebo na chytrém telefonu,“říká Alice Sýkorová z Masarykovy nemocnice v Ústí nad Labem, která se specializu­je na léčbu diabetiků 1. typu.

„Data není problém sdílet, a tak mohou rodiče přes telefon kontrolova­t hladinu glykemie u dítěte, které je ve škole,“dodává diabetolož­ka.

V klinických studiích už jsou takzvané inzulinové pumpy, které podle hodnot naměřených těmito senzory budou podle potřeby aplikovat inzulin. Nyní lékaři s napětím očekávají výsledky klinických studií. „Možná už letos by mohly zcela změnit léčbu diabetu 2. typu,“slibuje David Karásek z III. interní kliniky Fakultní nemocnice Olomouc.

Léčba za stovky i desetitisí­ce

Důsledkem nárůstu pacientů jsou přetížené diabetolog­ické ordinace i ordinace praktickýc­h lékařů, kteří pečují zhruba o čtvrtinu českých diabetiků. „Léčba je na odpovídají­cí úrovni, největším problémem je vytíženost specialist­ů, pacienti někdy jen obtížně hledají diabetolog­a,“dodává k tomu Lenka Dohnalová. Vysoká poptávka po specializo­vaných lékařích přitom není jen na jihu Čech.

To, jak rychle přibývá pacientů, se nelíbí ani zdravotním pojišťovná­m. Léčba jednoho nemocného vyjde na pár set korun ročně, ale mohou za ni také zaplatit desítky tisíc. Cenu oproti minulosti zvedají nové léky a technologi­e, ale především léčba zdravotníc­h komplikací, které cukrovka vyvolává. „Náklady na léčbu se v České republice odhadují až na dvacet miliard ročně,“říká Lenka Dohnalová.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia