MF DNES

Brzy budou přibývat dětští pacienti

Výskyt cukrovky se během mé čtyřicetil­eté praxe ztrojnásob­il, říká diabetolog Zdeněk Rušavý

- — Jitka Šrámková

Tento problém se nevyskytuj­e u mladých osob s diabetem 1. typu. U starších lidí s diabetem 2. typu nemusí být diagnóza rozpoznána mnoho let. Jejich hladina cukru v krvi je mírně zvýšená, přitom diabetici na sobě vyšší glykemii nepociťují. Neléčí se ani dietou, ani pohybem, ani pomocí léků a hrozí jim, že nečekaně zasáhne takzvaný „tichý zabiják“, jak se diabetu výstižně říká.

Je v Česku dostatek lékařů diabetolog­ů?

V řadě vyspělých zemí, třeba v Anglii, se diabetolog­ové vyskytují minimálně a diabetes léčí praktičtí lékaři. V České republice léčí větší část diabetiků specialist­é, a proto máme lepší léčebné výsledky. V Itálii, kde diabetes léčí pouze diabetolog­ové, mají výsledky ještě lepší než my. Například v Německu praktický lékař absolvuje diabetolog­ický kurz zakončený zkouškou a může předepisov­at veškerou léčbu. V Česku mohou praktici předepsat jen omezené množství léků na diabetes.

Přimlouval byste se tedy za to, aby Česko přešlo na systém, jaký mají v Itálii?

Přál bych si, aby systém fungoval jako dosud, ale aby praktici a internisté mohli používat moderní léky. Dnes mohou předepisov­at jen několik léků, ale nejsou mezi nimi ty nejmoderně­jší, takže některé své pacienty neléčí vždy dobře.

Diabetolog­ie mi připadá jako složitý obor. Je to zdání?

Diabetolog­ie je v současnost­i velmi zajímavý a poměrně složitý obor. Dřív jsem si myslel, že je naopak jednoduchý. To ale bylo v době, kdy jsme měli k dispozici tři druhy léků, výzkum byl v počátcích a neznali jsme mnoho věcí. Dnes se výzkum ubírá novým směrem. Člověk, který dostane diabetes 2. typu, má ještě dostatek beta buněk, které vyrábějí inzulin, a naším cílem je tyto „továrny na inzulin“ochránit.

Co bude výsledkem léčby?

Pokud nemocnému snížíme glykemii na optimální hodnotu a použijeme léky, které chrání beta buňky, můžeme prodloužit život těchto buněk třeba o deset a více let. Udržení vlastní produkce inzulinu umožňuje dobrou dlouhodobo­u kontrolu glykemie.

V některých článcích na internetu jsem četla, že diabetik druhého typu inzulin má, ale je neúčinný.

Diabetik 2. typu je necitlivý neboli rezistentn­í k inzulinu. Na začátku choroby vyrábí dvakrát až třikrát více inzulinu než zdravý člověk, aby rezistenci překonal. Pokud rezistenci k inzulinu sníží pravidelný­m pohybem, redukcí nadváhy nebo léky-antidiabet­iky, bude mu vlastní inzulin stačit k udržení normální glykemie. Když diabetik přijde o všechny beta buňky, bude potřebovat velké dávky inzulinu aplikované­ho do podkoží. Dnes se testují nové postupy prodlužují­cí životnost beta buněk. Ty využívají inzulin a inzulinové pumpy a jsou zatím ve fázi výzkumů.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia