MF DNES

Texaský deviant se potloukal po Praze, píší americké noviny

- — Iva Bezděková

S mužem, u něhož v Česku bydlel, se seznámil v americkém vězení

Muž, který byl v minulosti v USA trestaný za zneužívání dětí a nyní žije v Praze, podle amerických médií nedávno pomáhal jinému deviantovi na útěku. Tím, že ho ukrýval právě v Česku, kam na něho americké úřady nedosáhly. Muž však popírá, že by o útěku svého krajana před spravedlno­stí věděl.

Jedenapade­sátiletý Floyd Dwayne Rice původem z Texasu bydlí už několik let v hlavním městě Česka. Na první pohled docela nenápadný muž pronajímá byty a také se živí jako učitel angličtiny. Dnes žije spořádaným životem, ale ve Spojených státech si před časem odseděl pět let ve vězení. V roce 1998 byl odsouzen poté, co se přiznal k sexuálnímu zneužívání patnáctile­tého chlapce a k držení dětské pornografi­e.

Americký server Houston Press uvedl, že za tímto mužem před několika měsíci přijel do Prahy jeho o dost nebezpečně­jší přítel – třiačtyřic­etiletý Dwayne Bernard Howard z Texasu, který tehdy prchal před americkou policí. Oba muži se podle serveru seznámili ve vězení, kde si odpykávali tresty právě za zneužívání dětí.

Howarda úřady v roce 1998 obvinily, že při sexuálním útoku napadl dítě se zbraní. Mezi jeho oběťmi údajně byla i pětiletá dívka. Podle amerických médií Howard zneužíval dívky i chlapce, nejčastěji ve věku od jedenácti do čtrnácti let. Americkým úřadům se nakonec podařilo Howarda na útěku zatknout, takže je od letošního března v texaském vězení.

Neumíme česky

Rice, který žije v Praze několik let, podle novinářů z Houston Press svému známému Dwaynu Howardovi v Praze pomáhal skrývat se před spravedlno­stí. On sám to však popírá. „O tom, že by byl na útěku, jsem nic nevěděl. Howard přijel do Prahy v rámci své cesty po Evropě. Navštívil několik dalších evropských zemí, Praha byla jen jednou z jeho zastávek,“uvedl Rice.

Navíc dodal, že během pobytu v Praze byl Howard zcela bezproblém­ový a k žádnému sexuálnímu obtěžování dětí neměl příležitos­t. „Ani jeden z nás neumí česky, takže by pro nás bylo téměř nemožné někde nějaké dítě oslovit, prostě to nejde,“prohlásil Rice.

Angličtinu podle svých slov neučí nezletilé děti, pouze dospělé. Z jeho profilu na sociální síti LinkedIn vyplývá, že působí jako kvalifikov­aný učitel, který připravuje studenty na mezinárodn­ě uznávané zkoušky Teaching English as a Foreign Language (TEFL, Vyučování angličtině jako cizímu jazyku).

Američtí novináři píší, že poté, co se začali zajímat o jeho kontakty s nebezpečný­m zločincem v Praze, odstranil Rice většinu informací o své osobě z několika webových stránek. Některé prý odhalovaly podrobnost­i týkající se jeho sexuálních zálib.

 ??  ?? Dwayne Howard na snímku, který zveřenil Houston Press.
Dwayne Howard na snímku, který zveřenil Houston Press.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia