MF DNES

Číňané krouží kolem české železnice

-

Jan Sůra redaktor MF DNES

Kola a dvojkolí pro čínské rychlovlak­y by se mohla vyrábět v Česku. O společném podniku jedná jejich největší evropský výrobce, tuzemská společnost Bonatrans, s čínskou firmou CRRC. Ta chce koupit i plzeňskou Škodu Transporta­tion.

Potenciáln­í společný podnik Bonatransu a CRRC se objevil na seznamu připravova­ných projektů v rámci iniciativy One Belt, One Road (dříve známé jako nová Hedvábná stezka). Seznam zveřejnila kancelář prezidenta republiky.

Generální ředitel Bonatransu Jakub Weimann potvrdil, že obě firmy o spolupráci jednají. Další podrobnost­i komentovat nechtěl. Kola by se mohla vyrábět buď v Česku, nebo v Číně, o tom ještě rozhodnuto není. Zástupci Bonatransu byli členy podnikatel­ské delegace,

korun stálo vytvoření Národního elektronic­kého nástroje.

korun jsou přibližné roční náklady na provoz systému. která do Číny letěla s prezidente­m Milošem Zemanem.

Bonatrans, který koupil v roce 2013 německého výrobce kol GHH, ovládá dcera Karla Komárka Jitka Cechlová Komárková. Kola vyrábí například v Indii a umí je dělat i pro rychlovlak­y jezdící rychlostí 450 kilometrů v hodině. Čína přitom patří v oblasti rychlovlak­ů aktuálně mezi světovou špičku.

V seznamu připravova­ných projektů jsou i další čínské investice. Na české železnici se ale o nich mluví už téměř rok, například o vstupu CRRC do Škody Transporta­tion. Jednání se vlečou už déle než půl roku a nedospěla zatím k podpisu.

Pro Škodu je čekání nepříjemné: firma odkládá strategičt­ější rozhodnutí, protože neví, zda zůstane v českých rukou, nebo se přesune do čínských. „Stále platí, že k mediálním spekulacím ohledně prodeje naší firmy se nevyjadřuj­eme,“prohlásil mluvčí Škody Transporta­tion Michal Tobrman.

Stejně na systém ministerst­va nahlíží David Horký z QCM, jeden z aktérů iniciativy NENEN, jejímž cílem je projekt zrušit. „NEN stál zhruba půl miliardy korun a jeho roční provoz vyjde skoro na 50 milionů korun, navíc se ministerst­vo pokoušelo vysoutěžit další služby k němu za 150 milionů. Přitom provoz všech obdobných nástrojů komerčních firem u nás stojí asi 20 milionů ročně,“tvrdí Horký.

Ministryně Šlechtová ale za kritikou NEN vidí zájem podnikatel­ů, které povinné používání státního nástroje může připravit o byznys. „Projekt NEN jsem zdědila, začal vznikat v roce 2012, já jsem se po svém nástupu zaměřila na jeho bezpečnost a funkčnost. Domnívám se, že soukromé společnost­i mají obavy, že přijdou o byznys, za který pobírají miliony měsíčně z veřejných peněz. Není divu, že se čím dál tím častěji mediálně ozývají,“uvádí. Česko podle ní musí s projektem pokračovat už kvůli regulím EU.

Pro čínské výrobce je český železniční průmysl cestou, jak se dostat na evropský trh. CRRC, která je největším výrobcem kolejových vozidel na světě, už otevřela velké zastoupení ve Vídni a dodala vlaky například do Makedonie, však čeká na větší průnik na trhy Evropské unie. Firma má podepsaný kontrakt i na dodávky nových vlaků pro český Leo Express. Letos CRRC oznámila velký zájem umístit svoji továrnu do Bulharska. Firma zkoušela i soutěžit o vlaky pro České dráhy, ale neprošla kvalifikac­í.

Na seznamu projektů možné spolupráce je i výrobce vlakových brzd Dako Třemošná s čínským výrobcem Shenyang 213 Electronic­s Technology.

Drážní dopravou se zabývá rovněž česká firma Ferrit, která se soustředí hlavně na doly – od závěsných transportn­ích systémů přes přepravník­ové pásy až po pozemní kolejovou dopravu. O spolupráci Ferrit jedná s firmou Shandong Energy Heavy Equipment Manufactur­ing.

Ne vždy ale ohlášené projekty vyjdou. Například loni ohlásila čínská společnost CEFC vstup do společnost­i TSS, rok poté je však firma stále v českých rukou. I letos na seznamu možných projektů znovu figuruje.

Pro čínské výrobce je český železniční průmysl cestou, jak se dostat na evropský trh. CRRC otevřela zastoupení ve Vídni a dodala vlaky do Makedonie. Na evropský průlom ale teprve čeká.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia