MF DNES

Manchester už děsivý atentát zažil. Ale bez mrtvých

- — Luboš Palata

Půlmiliono­vé průmyslové město, které bylo tak těžce zasažené pondělním atentátem v tamní koncertní hale, už za posledních sto let několikrát přežilo podobně těžké zkoušky.

Textilní metropole byla ve zlatém koloniální­m věku Velké Británie doslova světovým centrem tohoto odvětví a sídlem bavlnové burzy, která určovala světové ceny této textilní suroviny. Za druhé světové války byl Manchester téměř zničen nacistický­m bombardová­ním. Další ranou byl pro město zánik textilního průmyslu, který se z Anglie a Evropy vůbec přestěhova­l do Asie. Ve městě, které jeden čas spotřebová­valo ve svých textilních továrnách 80 procent světové bavlny, dnes nezbyla žádná větší textilka.

Náklaďák plný výbušnin

Škody srovnateln­é s nacistický­m bombardová­ním a likvidací textilního průmyslu přinesl v roce 1996 bombový atentát Irské republikán­ské armády (IRA).

Tato událost se nepřipomín­á mezi nejhoršími atentáty posledních deseti let, a to z jediného důvodu: IRA před výbuchem úřady varovala a město bylo evakuováno. I tak 1 500 kilogramů výbušnin zdemoloval­o jeho centrum a přes probíhajíc­í evakuaci na 200 lidí zranilo.

Zničené centrum Manchester­u poté prošlo rozsáhlou přestavbou a město zažívalo nový rozkvět jako obchodní, kulturní a také fotbalová metropole Anglie. Svojí multikultu­rní a uvolněnou atmosférou přitahoval­o turisty z celého světa. V pondělí v noci však dostalo další ránu osudu.

 ?? Foto: Shuttersto­ck ?? Moderní centrum Manchester je nyní centrem umění, vysokoškol­ského vzdělání a obchodu.
Foto: Shuttersto­ck Moderní centrum Manchester je nyní centrem umění, vysokoškol­ského vzdělání a obchodu.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia