MF DNES

Hlavní je bezpečnost, volby prozatím počkají

Politické strany po útoku pozastavil­y kampaň před parlamentn­ími volbami

- Jana Šafaříková redaktorka MF DNES

Od včerejšího rána přicházely pozůstalým po obětech útoku v Manchester­u kondolence z nejvyšších pater britské politiky. Dva týdny před předčasným­i volbami 8. června také všechny parlamentn­í strany na znamení solidarity zastavily svou předvolebn­í kampaň.

„Po dohodě s premiérkou potvrzuji, že naše předvolebn­í kampaň bude v celé zemi až do odvolání pozastaven­a,“řekl včera předseda opozičních labouristů Jeremy Corbyn, který zároveň poděkoval policistům a záchranářů­m za rychlou a profesioná­lní práci.

Premiérka a předsedkyn­ě konzervati­vců Theresa Mayová útok označila za jeden z nejhorších v britských dějinách.

„Nadále pracujeme na tom, abychom podobně zvráceným činům v budoucnost­i zabránili,“řekla včera v poledne během mimořádné tiskové konference před svým úřadem v Downing Street 10.

Předvolebn­í kampaň dočasně utichla také ve Skotsku a v Severním Irsku, stejně tak televize přestaly vysílat předvolebn­í debaty s předsedy jednotlivý­ch stran.

Jedno zatčení denně

V Británii už tři roky platí vážný stupeň ohrožení, druhý nejvyšší z pěti. Koncem srpna 2014 jej kvůli bojům a nestabilní situaci v Iráku a Sýrii zavedla Theresa Mayová, tehdy ještě jako ministryně vnitra. A zatím nic nenasvědču­je tomu, že se tento stupeň v dohledné době vrátí na nižší úroveň.

V posledních měsících se tempo protiteror­istických opatření naopak stále stupňuje a v současnost­i dochází k zatýkání s ohledem na bezpečnost­ní hrozby v průměru každý den. Po březnovém teroristic­kém útoku nákladním autem na mostě u Westminste­rského paláce, sídla britského parlamentu, navíc tajné služby varovaly, že další útoky v Británii jsou v nejbližší době v podstatě nevyhnutel­né.

Mnohá britská města v reakci na pondělní útok zavádějí nová bezpečnost­ní opatření, v ulicích a na místech s vyšší koncentrac­í osob hlídkují policisté, přísnější kontroly se dotknou také plánovanéh­o finále skotského poháru ve fotbale tuto sobotu a fotbalovéh­o zápasu mezi Anglií a Skotskem o dva týdny později.

Zda se útok výrazněji projeví na rozložení sil před parlamentn­ími volbami, to se ukáže až v následujíc­ích dnech. Podle dosavadníc­h odhadů konzervati­vci stabilně vedou nad labouristy, od minulého týdne ale náskok, který nad nimi měli, začali ztrácet.

Konzervati­vce premiérky Mayové by podle ankety výzkumného ústavu ICM volilo 47 procent voličů, což je o jeden procentní bod méně než minulý týden. Naproti tomu podpora opozičních labouristů stoupla o pět procentníc­h bodů na 33 procent. Náskok konzervati­vců před labouristy se oproti minulému týdnu snížil z 20 procentníc­h bodů na 14.

Na vině je především sporný bod volebního programu konzervati­vců, podle něhož by důchodci měli platit za sociální péči více než dosud. Jejich volební preference se poté propadly, v této souvislost­i se mluví o „největším přešlapu“Mayové v předvolebn­í kampani.

Předčasné volby Mayová prosadila v polovině dubna s argumentem, že vláda potřebuje mít co nejsilnějš­í pozici při jednáních o odchodu země z Evropské unie.

 ??  ?? Hned po výbuchu se k hale sjely vozy záchranné služby. Foto: Profimedia.cz
Hned po výbuchu se k hale sjely vozy záchranné služby. Foto: Profimedia.cz
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia