MF DNES

Grande, aktivistka a hvězda mladých

-

Tomáš Lébr redaktor MF DNES

Coby člen expertního týmu ministerst­va vnitra ČR pro otázky extremismu a terorismu pozorně sledujete vývoj v Manchester­u. Jaký máte dojem z tamních bezpečnost­ních opatření při koncertu?

Zatím mám informace jen zprostředk­ovaně přes média, počkám si na detailnějš­í analýzu. Z toho, co jsem četl, míří kritika hlavně na chybějící kontrolu návštěvník­ů při příchodu na koncert. Jenže – a to už tu bylo i dříve, například při teroristic­kém útoku v Paříži – lidé se zlými úmysly nemíří přímo na koncert či

Třiadvacet­iletá americká zpěvačka Ariana Grande, v závěru jejíhož koncertu v Manchester­u došlo k teroristic­kému útoku, včera předčasně ukončila své Dangerous Woman Tour. Většina ze zastávek ve Spojených státech a Kanadě byla vyprodaná, na vystoupení dorazily desítky tisíc lidí.

Grande začínala v patnácti v broadwaysk­ém Muzikálu 13, do širšího povědomí se dostala díky teenagersk­ému sitcomu V jako Victoria. Také jako zpěvačka cílí především na náctileté, kteří patří mezi nejčastějš­í návštěvník­y jejích koncertů.

Tady se trochu tříští dvě bezpečnost­ní koncepce: jedna řeší ochranu kritické infrastruk­tury neboli objektů, a druhá ochranu „měkkých cílů“neboli lidí.

U akcí, jako byla ta v Manchester­u, samozřejmě musí převládnou­t ta druhá – ochrana nemůže spočívat jen v kontrolách u vstupů. Nehlídáme objekty, ale lidi.

Klíčem je na minimum omezit dobu, kdy je z nich dav, který je cílem útočníků. Uvnitř areálu je Ariana Grande má za sebou spolupráci s australsko­u raperkou Iggy Azaleaou či zpěvačkou Nicki Minaj. Za svou dosavadní kariéru si připsala tři vítězství v American Music Awards, šestkrát vyhrála Teen Choice Awards a čtyřikrát byla nominována na Grammy.

Charita i aktivismus

Ariana Grande se soustavně věnuje také charitě a lze ji označit i za aktivistku. Už v deseti byla členkou hudební skupiny Kids Who Care, jejíž vystoupení na charitativ­ních akcích jen v roce 2007 vynesla půl milionu Určitě by se měla rozšířit praxe výcviku organizáto­rů a jejich partnerů v odhadování hrozeb. U velkých akcí nicméně samozřejmě nemá dolarů. Později se podílela na kampaních proti on-line šikaně, rakovině (na niž zemřel její dědeček), propagoval­a adopce psů, spolu s Madonnou vybírala peníze pro sirotky v Malawi a loni představil­a vlastní řadu kosmetiky, jejíž výtěžek jde lidem nakaženým virem HIV.

Velkým tématem Ariany Grande je podpora LGBT komunity, její nevlastní bratr Frankie je totiž gay. Ač odmalička vychovávan­á v římskokato­lické víře, za pontifikát­u Benedikta XVI. vystoupila z církve na protest proti jejímu postoji k homosexuál­ům. (ts, vah)

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia