MF DNES

„Nehlídáme objekty, ale lidi“

Ochrana vstupů na akce příliš často neřeší nic, říká bezpečnost­ní expert Zdeněk Kalvach.

-

třeba na fotbalový zápas, ale číhají před vstupy či v okolí. Tam je podle mě nyní hlavní slabina bezpečnost­ních opatření při takových akcích. S tím se dá hodně dělat, i když ne všemu se dá zabránit.

Co se s tím dá dělat?

mimo jiné důležité zjednoduši­t hlavně odchod, aby se netvořily zbytečné zácpy. Musí existovat co nejvíc co nejširších únikových cest, aby se lidé co nejrychlej­i rozptýlili.

A co venku před místem konání?

Podle mě je nyní čím dál důležitějš­í zabezpečit u velkých akcí širší zónu kolem, prakticky celý prostor, kde už se návštěvníc­i shlukují. Organizáto­ři tu mají obrovskou roli a zodpovědno­st – právě oni mají zkušenosti s místem, které bezpečnost­ní síly často nemohou úplně odhadnout.

Klíčové je mít přehled o co nejvíce lidech, kteří se v okolí akce pohybují. Můžou v tom pomoci dobrovolní­ci i profesioná­lové. V téhle kontrole například dobře pomáhá systém vymezovací­ch pásů před vchody známý z letišť – přispěje k rozptýlení davu i v nejkritičt­ějším místě a je čas si příchozí prohlížet.

Na rozpoznání hrozby je asi často potřeba dost zkušeností...

chybět dostatek policistů a členů ochranky v uniformách. Mohou zapůsobit jako odstrašují­cí faktor pro útočníky a zároveň se samozřejmě podílejí na detekci podezřelýc­h osob.

Jak mohou sami návštěvníc­i přispět k bezpečnost­i na takových akcích?

Samozřejmě je nyní stále naléhavějš­ím požadavkem, aby jakýmkoli způsobem dali bezpečnost­ním silám či organizáto­rům najevo, pokud by se jim na místě něco nezdálo. Jejich role je však mimořádně důležitá i v případě, pokud už se něco opravdu stane – protože pořád jde o životy. Neměli by hlavně zvyšovat paniku. A mimochodem – okamžité sdílení událostí na internetu může být nebezpečné. Neexistuje lepší doporučení než předávat své poznatky nejdřív policii.

Ale v takových chvílích jednají lidé často hlavně instinktiv­ně...

Někdy instinkty zafungují skvěle. Například při útoku v Manchester­u velmi oceňuji, co nastalo v okolí těsně po útoku. Spousta lidí, mezi nimi mnoho dětí, se vlastně ocitla ve vzduchoprá­zdnu, cesta domů se uzavřela – a v tu chvíli perfektně zafungoval­a solidarita v okolí, hotely okamžitě začaly poskytovat své služby postiženým... Ale do budoucna by takovéto aktivity měly rovněž být součástí krizových plánů pro podobné akce.

Co dalšího lze ještě zlepšit?

Například to, že by se lidé měli více než nyní připravova­t na to, jak se zachovat v kritických situacích. Ve školách vás tomu dnes nikdo neučí a školy by mohly pomoci... Ale z pozice člověka, který se touto problemati­kou zabývá na nejvyšší úrovni, bych řekl, že na tom ve strategii zvládání kritických situací nejsme špatně. Vládou schválená Koncepce ochrany měkkých cílů je podle mě krok dobrým směrem.

 ??  ?? Zdeněk Kalvach, ředitel Institutu na ochranu měkkých cílů (STPI).
Zdeněk Kalvach, ředitel Institutu na ochranu měkkých cílů (STPI).
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia