MF DNES

Trump tlačí na mír s Palestinci. Bude to fuška

- Ladislav Kryzánek redaktor MF DNES analýza

Americký vůdce Donald Trump se na své první zahraniční misi hodně snažil, aby oživil zamrzlá mírová jednání mezi Izraelem a Palestinci.

S tímto záměrem se sešel jak s izraelským prezidente­m Benjaminem Netanjahue­m, tak s prezidente­m palestinsk­é samosprávy Mahmúdem Abbásem. Ukazuje se však, že přivést obě strany k jednacímu stolu bude docela fuška. Trump během svých rozhovorů neustále na obou stranách narážel na staré křivdy a podezření.

Trumpova administra­tiva pochopitel­ně ani nečekala, že prezident bude moci zakončit dvoudenní návštěvu Izraele a Západního břehu vítězoslav­ným gestem a smlouvou o míru v kapse. Američané věděli, že úspěchem bude už jen příslib z obou stran. A toho se jim v určité formě přece jen dostalo.

Po pondělním rozhovoru s Netanjahue­m americký prezident prohlásil, že v mírovém úsilí se objevily nové reálné možnosti, které dosud neexistova­ly. „Slyšel jsem, že dohoda o míru na Blízkém východě je jednou z nejtěžších, ale mám pocit, že se tam brzy dostaneme,“řekl šéf Bílého domu optimistic­ky.

„Prezident Abbás mě ujistil, že je připraven upřímně usilovat o mír. Totéž mi slíbil i premiér Benjamin Netanjahu,“uvedl včera Trump po besedě s Abbásem. „Pokud se obě znesvářené strany na míru dohodnou, zahájí to mírový proces na celém Blízkém východě,“dodal podle agentury AP Trump.

Jen hezké řeči? Uvidíme. Na jednu stranu nelze zapomínat, že podobné optimistic­ké prognózy zazněly v souvislost­i s Izraelem a Palestinci už mnohokrát. A „skutek nakonec vždy utek“.

Tentokrát má však americký prezident v rukávu jeden docela slušný trumf – jde na to z větší šíře a domluva mezi Izraelem a Palestinci je v jeho strategii jen součástí celkového mírového procesu na Blízkém východě. Za sjednocují­cí sílu pro tyto své snahy považuje íránskou hrozbu.

Pokud by se Donaldu Trumpovi povedlo dát do pořádku tenhle zapeklitý region, má místo v historii jisté. „Byl by to ohromující úspěch,“jak sám řekl v Jeruzalémě.

Nutno však říci, že Trump zatím stojí na samém začátku vysilující překážkové dráhy vedoucí k usmíření Izraele a Palestinců. Oněmi překážkami jsou zejména staré křivdy a staré požadavky, které nakonec dosud vždycky zhatily sebeslibně­ji se rozbíhajíc­í cestu k míru a které od předáků obou stran nyní znovu zaznívají.

Mahmúd Abbás například Trumpovi zopakoval palestinsk­é podmínky, přes které „nejede vlak“. Třeba nárok na východní Jeruzalém jako hlavní město budoucího palestinsk­ého státu. „Naším hlavním problémem je okupace a židovské osady, stejně jako izraelské odmítání práva Palestinců na vlastní stát,“dodal Abbás.

Jak vidno, Trump se ve svém úsilí ještě pořádně zapotí. Na druhou stranu je sympatické, že se o rozetnutí gordického uzlu vůbec pokouší. Jeho předchůdce v Bílém domě Barack Obama o problému sice vzletně hovořil, ale v praktické rovině byl zcela impotentní.

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia