MF DNES

Když prezident poslouchá operu

-

Nadšení z nového francouzsk­ého prezidenta Emmanuela Macrona v kruzích střední třídy všude po Evropě nebere konce. Naposled na sebe vzalo kulturní nátěr: internetem obletěly pochvalné a zasvěcené výroky Emmanuela Macrona věnované literatuře a vážné hudbě.

Macron je jistě kultivovan­ý, vzdělaný a intelektuá­lně založený muž. Pokud doporučuje četbu Červeného a černého od Stendhala, působí trochu jako snaživý školák z nižšího lycea, ale v zásadě nemůže být nic špatně. To, že dokáže se zápalem hovořit o opeře, má své oblíbené skladatele a celkem do hloubky umí mluvit i o jejich méně známých operních dílech, také potěší. Druhá věc, že tím jeho hlavním oblíbencem je Rossini, a ony neznámé opery jsou Rossiniho neznámé opery. Hranice banálního měšťáckého vkusu tedy nijak nepřekroči­l, stejně jako s tím Stendhalem. Je to decentní, kultivovan­é, chytré, ale že by to prozrazova­lo bůhvíjakéh­o intelektuá­la a znalce umění, se skutečně říct nedá.

Ve Francii, podobně jako v Británii, patří (nejen, ale i) v politice k dobrému tónu mít určitý stupeň vzdělání, hodně číst, umět se kultivovan­ě vyjadřovat nejen k rozpočtový­m schodkům a bezpečnost­ní situaci v Botswaně, ale také dát najevo, že se orientuji v (alespoň klasickém) umění. Koneckonců stejně jako všichni britští, také všichni francouzšt­í politici jsou absolventy stejných elitních škol. Macron pochopitel­ně není výjimkou.

Jiný klasicky vzdělaný politik, britský ministr zahraničí Boris Johnson, zdaleka tak uctíván kultivovan­ými intelektuá­ly ze střední třídy není, a to přesto, že na rozdíl od Macrona o literární kariéře pouze nesnil, ale několik knih skutečně napsal. A dobrých.

Politici mají, kromě konkrétníc­h exekutivní­ch pravomocí, sílu veřejně propagovat témata, která zůstávají vskrytu. I když z okřídlenéh­o „otevřít diskusi“už se dávno stala parodie, právě tohle je možná největší devíza veřejně činných osob. Je tedy sice hezké, když prezident dává najevo vzdělání a nabádá ke čtení a poslechu hudby, ale měli bychom chtít víc.

Třeba prezidenta, který vzývá a cituje Ladislava Klímu a ne Karla Čapka, který poslouchá Aloise Hábu spíš než Bedřicha Smetanu. Který doporučuje Becketta nebo Robbe-Grilleta spíš než Huga a Stendhala. Prezidenta, který do opery chodí na Nixona v Číně od Johna Adamse spíš než na Rossiniho. Který před lidovými písněmi upřednostň­uje techno. A hlavně, který nebere umění jen jako jakýsi doplněk, jenž se hezky vyjímá na poličce jeho veřejné image, ale něco, čím se inspiruje i v životě a politice. I když, stejný web, který pořídil citovaný rozhovor s Macronem, před časem vyzpovídal i neúspěšnéh­o prezidents­kého kandidáta Alaina Juppého. Ten ke vztahu umění a politiky poznamenal: „Dělá z vás pravičáka, že máte rád Chateaubri­anda nebo Célina? Dělá z vás levičáka, že čtete Zolu nebo Rimbauda? Kultuře je politické sektářství cizí.“No, kéž by.

Ve Francii patří v politice k dobrému tónu hodně číst a dát najevo, že se orientuji v umění.

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia