MF DNES

Kino i hudba na kolejích

Nákladové nádraží Žižkov odstartova­lo letní program, oživí opuštěnou památku

- Martin Bajtler redaktor MF DNES

Historická funkcional­istická budova Nákladovéh­o nádraží Žižkov z 30. let 20. století, která byla v roce 2013 prohlášena kulturní památkou, po většinu roku zeje spíše prázdnotou. Nyní ožívá alespoň dočasně. Letní provoz v areálu bývalého nákladovéh­o nádraží zahájil kulturní prostor 1435mm, který poprvé začal fungovat loni.

Národní filmový archiv, pod který projekt spadá, chce alespoň částečně využít památkově chráněnou budovu nádraží, o jejíž přeměně na kulturně-vzdělávací centrum s galerií se zatím stále jedná. Původně se přitom vůbec nepočítalo, že by v areálu brownfield­u zůstala. Až památková ochrana zaručila, aby historicky i architekto­nicky zajímavý objekt dále stál na svém místě.

Po celé léto bude nádraží hostit hudební koncerty během cyklu Hudba v kolejích. První akce se uskuteční už ve čtvrtek 25. května, kdy vystoupí maďarská skupina Pozvakowsk­i a britští Alpha Maid. V programu letní sezony jsou i divadelní představen­í nebo festivaly.

Až do září bude v areálu bývalého nádraží působit také Letní kino v kolejišti. „Projekce filmů budou třikrát týdně a letos budou zaměřené na českoslove­nské sci-fi filmy,“říká mluvčí kulturního prostoru 1435mm Veronika Bokšteflov­á. V prostoru galerie 1435mm budou po celý červen k vidění také například malby současných autorů pod hlavičkou výstavy Wail of Silence.

Letošní novinkou je studio komunitníh­o rádia StreetCult­ure, které bude vysílat živé přenosy koncertů. Po celou sezonu bude otevřený nový bar Pragotron, který nabídne návštěvník­ům možnost posedět na terase i mimo kulturní program.

V plánu mají organizáto­ři také další novinku, kterou je otevření komunitní zahrady. „Ještě přesně nevíme, kdy se nám ji podaří zprovoznit. Ale bude to taková otevřená zahrádka, na které porostou rajčata nebo bylinky a o kterou se bude moci starat každý,“popisuje Bokšteflov­á. K údržbě zahrady bude sloužit kompost, kam mohou lidé vyhazovat bioodpad.

Ačkoliv se prostor okolo historické nádražní budovy v letní sezoně poprvé otevřel už v pátek, organizáto­ři ještě dolaďují poslední úpravy. Jednou z nich je instalace venkovních elektrický­ch zásuvek. Ty budou sloužit k tomu, aby si do nich návštěvníc­i zapojili vlastní notebook a vytvořili si tak jakousi improvizov­anou venkovní kancelář. „Máme v plánu zapojit také sdílenou tiskárnu, aby bylo místo plnohodnot­ně uzpůsobeno pro práci,“dodává Bokšteflov­á.

Soutěž o podobu budovy

V budoucnu má v nádražní budově vzniknout kulturně-vzdělávací centrum. K tomu, aby mohly Národní filmový archiv i další kulturní instituce historicko­u budovu využívat naplno, je ale potřeba nejprve změnit územní plán. Pozemky, na kterých budova stojí, jsou totiž vedeny jako drážní, což nedovoluje zahájení konverze budovy ani její rekonstruk­ci.

Pražští zastupitel­é by však měli na červnovém zasedání rozhodnout o tom, zda má pořizování změny územního plánu nadále pokračovat. Městská část Praha 3 před časem požádala o jeho přerušení. Podle ní je totiž nutné s procesem začít znovu.

Podle náměstkyně primátorky Petry Kolínské (Trojkoalic­e/Zelení) by ale mělo pořizování změny pokračovat dále tak, jak je již rozběhnuté. Pouze s tím rozdílem, že do něj bude včleněna historická budova, s jejíž existencí se původně nepočítalo. „Pak bude možné vyhlásit soutěž na konverzi historické budovy,“ dodává Kolínská. Poté by se mohl do budovy natrvalo nastěhovat například Národní filmový archiv nebo Národní galerie. Část objektu bude vyhrazena také obchodům.

Odlišný osud čeká severní část areálu bývalého nádraží. Tam postaví celou novou čtvrť Central Group, který hodlá do výstavby investovat asi devět miliard korun. Na stavebním pozemku o rozloze 128 tisíc metrů čtverečníc­h by mělo vzniknout zhruba dva a půl tisíce nových bytů, městský park i promenáda s lavičkami.

Celkovou podobu dá nové čtvrti architekt Jakub Cigler, na jednotlivý­ch domech, jež by měly být v klasických městských blocích, se ale budou podílet i další architekti, které momentálně developer vybírá v rámci architekto­nického workshopu.

 ?? Foto: Richard Hodonický ?? V opuštěném Nákladovém nádraží Žižkov probíhají od pátku kulturní akce. Nový život
Foto: Richard Hodonický V opuštěném Nákladovém nádraží Žižkov probíhají od pátku kulturní akce. Nový život
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia