MF DNES

Vůně trusu láká netopýry do budek, stromů totiž ubývá

Stěhování netopýrů z přirozenýc­h útočišť do umělých budek nemusí být vůbec jednoduché.

-

Jan Bohata redaktor MF DNES

Zbrusu nové netopýří budky v těchto dnech odborníci vynesli a upevnili na stromech u Litovickéh­o potoka na Starém náměstí v Ruzyni. Na místě rostly letité, leč chátrající jasany, z nichž některé musely být z bezpečnost­ních důvodů pokáceny. „V dutinách těchto starých stromů však často přebývají netopýři, a tak jsme se jim rozhodli nabídnout kvalitní náhradní ubytování, budku, do níž by se měla bez problémů vejít i stovka těchto chráněných živočichů,“vysvětlila důvod zasazení budek Petra Fišerová ze společnost­i Lesy hl. města Prahy.

Netopýří budka se od klasické ptačí liší podobou i použitým materiálem. Obydlí pro létající savce je u Litovickéh­o potoka vyrobeno z velmi pevného materiálu, ze směsi dřevěných pilin, cementu a dalších příměsí. Materiál výborně izoluje teplo, proto může budka koloniím netopýrů sloužit nejen jako letní úkryt, ale také jako vhodné zimoviště.

Netopýří budka má na rozdíl od té ptačí vstup ve své spodní části. Není kulatý, ale ve tvaru úzké protáhlé štěrbiny. Budky mohou být velké, napodobují­cí prostorné stromové dutiny, nebo naopak malé, imitující nenápadné skuliny a škvíry ve dřevě nebo kameni. „Budku může osídlit samotářský sameček, samička s mláďaty nebo i menší kolonie,“uvedla Dita Weinfurtov­á z České společnost­i pro ochranu netopýrů. Nabídnout létajícím savcům ubytování v budce může každý, zakoupit ji lze v cenách v průměru od 500 korun.

Konzervati­vní nájemník

ale díky alespoň za ni,“uvedla Dagmar Zieglerová z organizace Nyctalus, která v metropoli a jejím okolí pečuje o tyto unikátní létající savce.

Netopýři mají podle expertů spíše konzervati­vní povahu, nové bydlení v uměle vyrobeném prostředí se jim tak zpravidla musí nejprve správným způsobem „zpropagova­t“. „Používá se k tomu zpravidla suspenze netopýřího trusu, která se nanese na budku. To posléze netopýry k budce přiláká,“vysvětlila Dagmar Zieglerová. „Letos jde o naši první umístěnou netopýří budku. Již dříve jsme instaloval­i jednu budku v Prokopském údolí a pět ve Stromovce,“popsala aktuální „bytovou výstavbu“pro netopýry Petra Fišerová.

O tajích netopýřího života se zájemci mohou dozvědět i z vycházek organizova­ných právě pražskými lesy. Jedna z akcí proběhla včera večer a návštěvník­y zavedla do Divoké Šárky. „S pomocí detektoru zjišťujeme, jak bohatý zvukový repertoár netopýři mají a jak se od sebe svými hlasy navzájem liší jejich jednotlivé druhy,“uvedla Petra Fišerová. Další netopýří výlet je naplánován na 9. června večer a povede do Stromovky.

Stovky samic

 ?? Foto: Lesy hl. m. Prahy ?? Nové bydlení V Ruzyni přibyla další z netopýřích budek, nahradila bydlení v dutině pokáceného jasanu.
Foto: Lesy hl. m. Prahy Nové bydlení V Ruzyni přibyla další z netopýřích budek, nahradila bydlení v dutině pokáceného jasanu.
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia