MF DNES

Tudy, ne tudy... Koalice odložila jednání o Městském okruhu

- — Jakub Heller

Když primátorka Adriana Krnáčová (ANO) a její náměstek Petr Dolínek (ČSSD) v pondělí novinářům sdělili, kudy povede nedostavěn­á východní část Městského okruhu, zdálo se, že je již rozhodnuto. Proti plánované trase se sice narychlo postavila Trojkoalic­e, která upřednostň­uje jinou, takzvanou duální variantu, ale podle zákulisníc­h informací vše směřovalo k tomu, že zbytek vedení města radní Trojkoalic­e přehlasuje.

Včera však nastal obrat. Dolínek ráno dotčený materiál, který by konečnou trasu potvrdil, z jednání rady stáhl a koalice poté o okruhu debatovala dvě hodiny za zavřenými dveřmi. Vše skončilo úspěchem Trojkoalic­e, která získala dva týdny na vypracován­í harmonogra­mu výstavby a odhadu finančních nároků duálního řešení. „Shoda na tom, že

Květen a červen bývá podle ochránců vzácných létajících savců zajímavý také tím, že samice vytvářejí seskupení označované jako letní kolonie. V ní se mohou sejít desítky až stovky samic. Jako úkryty používají právě dutiny stromů, ale třeba i půdy či různé štěrbiny ve stavbách. V červnu a červenci samice v koloniích rodí mláďata. Zpravidla samičky většiny druhů na svět přivádějí jen jedno.

V Praze podle expertů nyní sídlí 17 druhů těchto zajímavých tvorů, nejčastěji jde o netopýra rezavého, dále parkového, vodního a pestrého. Do metropole zalétají i stovky netopýřích migrantů z Pobaltí, Ruska či Polska. je Městský okruh potřeba dobudovat a propojit, uvnitř koalice je, teď si musíme říct, jaká ta trasa přesně bude,“řekl předseda Zelených Matěj Stropnický. Hlavní rozdíl obou řešení je v tom, že Trojkoalic­e odmítá výstavbu masivních tunelů podobných Blance, ale upřednostň­uje využití stávajícíc­h komunikací na povrchu, jako je Povltavská či Spojovací ulice, a zkapacitně­ní druhého dopravního koridoru, který tvoří Průmyslová a Kbelská ulice.

„Odborná stanoviska jsou jasná. Vyžádáme si podrobnějš­í informace od Institutu plánování a rozvoje, ale to, zda okruh povede v plánované, nebo alternativ­ní variantě, bude politické rozhodnutí,“uvedl Dolínek. Pokud se koalice za čtrnáct dní rozhodne, že duální variantu dále rozpracuje, bude to znamenat další zdržení. Nejméně rok by totiž trvalo, než pro ni město získá stanovisko EIA, které posuzuje vliv stavby na životní prostředí a které již pro původní trasu má.

Podle Dolínka je problémem tohoto řešení i postoj městských částí, do jejichž území by zasáhlo. „Již nyní je varianta duál neakceptov­atelná pro Prahu 14 a nepodporuj­e ji ani Praha 9,“řekl. Trojkoalic­e naproti tomu poukazuje na to, že je původní varianta příliš nákladná. Přibližně polovina její desetikilo­metrové trasy má být zahloubena pod zem a Praha za ni zaplatí minimálně 40 miliard korun. „Proto je třeba, abychom zodpovědně rozhodli na základě variant, které budou plnohodnot­né,“dodal Stropnický.

Tak či onak, Dolínek přislíbil, že definitivn­í trasu okruhu potvrdí zastupitel­é na svém zářijovém jednání.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia