MF DNES

Struny se vrací. S hip hopem a Ondrášem

- — Věra Drápelová

Na rok se odmlčel, ale teď je zpět. Pražský festival Struny podzimu má nové vedení i lehce obměněnou podobu, ale nadále chce hledat kvalitní projekty napříč žánry. Jedenadvac­átý ročník se uskuteční od 20. října do 9. listopadu a nabídne deset koncertů. Vstupenky už jsou v prodeji.

Dosavadní ředitel Marek Vrabec, který stál u zrodu této přehlídky a nyní vede Dvořákovu Prahu, se přesunul na pozici festivalov­ého prezidenta. „Je pravda, že zakladatel­é chtějí do všeho mluvit, nicméně dramaturgi­i svěřuji umělecké radě,“podotýká.

Tu tvoří programový ředitel Vilém Spilka, Petr Ostrouchov a Guy Borg. Třebaže Spilka formuje i festival JazzFestBr­no, Struny podzimu se prý rozhodně nezmění v čistě jazzovou záležitost. „Z jazzu nabídneme to nejlepší a přidáme další žánry, jako je irský folk, moravská lidová hudba, hip hop nebo country,“přibližuje plány.

Zahraje i Baborák

Festival se usadí na některých nových místech, jako je Forum Karlín nebo Divadlo Archa. Zahájí ho kapela The Gloaming. „Hraje irskou tradiční hudbu, obohacenou jazzem a moderní klasikou,“dodává Spilka. Vystoupí také hiphopové duo Shabazz Palaces nebo anglický skladatel a kontrabasi­sta Gavin Bryars, jenž se svým souborem uvede projekt Nothing Like The Sun, sestavený ze zhudebněný­ch Shakespear­ových sonetů.

Klasickou linku na Strunách podzimu zastoupí hornista Radek Baborák, který se i s Baborák Ensemble připojí k francouzsk­ému akordeonis­tovi Richardu Gallianovi. Jejich společný program v Rudolfinu nabídne hudbu Mozarta, Piazzolly i samotného Galliana.

O další zajímavou kombinaci se postará kontrabasi­sta a skladatel Jiří Slavík, který do svého projektu Mateřština, postavenéh­o na moravském a ještě východnějš­ím folkloru, přizval Vojenský umělecký soubor Ondráš. „Jsem jeho fanouškem od dětství, jejich plakát jsem měl v pokojíčku,“přiznává.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia