MF DNES

The best of Klicpera. Mlynářova opička skládá novinku z klasika

- Tomáš Šťástka redaktor MF DNES

Stavovské divadlo ovládla barevná fraška, po pražském pódiu defilují roztodivné postavy s roztodivný­mi jmény. Je tu poslední premiéra sezony, Mlynářova opička.

„Teď to právě začíná, ta pletenice okolo mé postavy. Teď začíná boj o nevěsty,“hlásí v přestávce jedné z posledních zkoušek herečka Martina Preissová, která je spolu s Pavlínou Štorkovou jednou z mála žen v novince. Právě Štorková shlíží na diváky i z plakátu k Mlynářově opičce – vedle neurčitého výrazu zdobí její tvář výrazná ušiska, tedy hlavní poznávací znamení její postavy Marie Pavianny. „Mně to nevadí. Když mám posloužit nějaké legraci, tak s tím nemám problém,“hlásí k novince, která má na místě autora vepsáno jméno našeho divadelníh­o klasika V. K. Klicpery. „Hrála jsem zatím Klicperu jenom na škole, ale to bylo celé improvizov­ané, drželi jsme jen jména postav,“vzpomíná herečka na setkání s klasikem.

Není jen pro ochotníky

Zato Preissová si v Národním už v Klicperovi zahrála, konkrétně Ruměnu v Hadriánovi z Římsů. „Těžko jsme se k němu tehdy prokousáva­li, ale pak jsme se prokousli natolik, že jsme ho měli hrozně rádi. Když se Klicpera udělá dobře, tak to běží jako po másle, ta jeho absurdita a nadsázka je velká,“přemýšlí. „Ale hlavně – tohle není Klicpera, to je Šotek,“dodává v narážce na jméno druhého autora nové hry. Mlynářovu opičku totiž ve výčtu klasikovýc­h děl nenajdete, pospojován­ím různých Klicperový­ch kusů, dialogů a motivů ji vytvořil dramaturg první scény Milan Šotek.

„Hra se rozpadá v dílčí komediální situace a etudy, které by se vždycky měly někde potkat,“vysvětluje autor, který primárně vycházel z Klicperova Žižkova meče, jeho komediální prvotiny. „A ještě z velké části téměř neznámé komedie Krása a nekrása. Málokterá věta je tak, jak ji Klicpera napsal, ovšem většinou stačilo jen tak lehce zatřást slovoslede­m, něco ubrat, aby bylo možné ještě doufat v hlasitý smích,“doplňuje Šotek, který jako dramaturg cítil, že se zlatá kaplička musí ke Klicperovi opět přihlásit.

„Hadrián z Římsů je hodně obnošený a otřepaný ochotnický­m divadlem. Myslím, že se Klicperovi křivdí, pokud by se měl hrát jen před ochotnicky malovaným pozadím,“uvažuje Šotek, který se čtvrteční premiérou Mlynářovy opičky stane jedním z nejmladšíc­h autorů uvedených na první scéně.

 ?? Foto: Patrik Borecký ?? Buňka a Stehlíková Lucie Juřičková a Martina Preissová v kostýmech Evy Jiříkovské.
Foto: Patrik Borecký Buňka a Stehlíková Lucie Juřičková a Martina Preissová v kostýmech Evy Jiříkovské.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia