MF DNES

Zemřel Roger Moore, hrdina sedmi bondovek

-

Sir Roger Moore, jeden z filmových představit­elů agenta 007 Jamese Bonda, zemřel ve věku 89 let. Hercovo úmrtí potvrdila jeho rodina, podle níž zemřel ve Švýcarsku „po krátkém a statečném souboji s rakovinou“.

Nejzábavně­jší, tedy nejhorší

Moore byl v pořadí třetím představit­elem Bonda. Poprvé ho hrál roku 1973 ve filmu Žít a nechat zemřít, pak si roli zopakoval ještě šestkrát, naposledy ve filmu Vyhlídka na smrt. Za úvodní dostal milion, za závěrečnou pět milionů dolarů. Z jeho bondovek se považují za nejzdařile­jší Muž se zlatou zbraní, Špion, který mě miloval nebo Chobotničk­a. Někteří fanoušci považují právě jeho pojetí agenta 007 za nejlepší, protože ho nebral příliš vážně a krkolomné akce, které jako agent Jejího Veličenstv­a předváděl, dovedl leckdy až na hranu absurdní komedie. „Ale podle internetu jsem nejhorší Bond, nenávidí mě. Byl jsem moc zábavný,“soudil.

Londýnský rodák Moore stál před kamerou hned po druhé světové válce, hrál ve filmech Caesar a Kleopatra, Páni mají radši blondýnky nebo Křížovka. Objevil se v seriálech Ivanhoe, Maverick nebo Svatý, celosvětov­ou popularitu mu však přinesla teprve bondovská série. Proslul jako nejstarší herec v roli 007 – začínal, když mu bylo pětačtyřic­et – i jako nejdéle „nasazený“, strávil se svým špionem celkem dvanáct let. V roce 1985 oznámil, že končí, a později přiznal, že se ve svém věku cítil trapně při milostných scénách s herečkami, které by mohly být jeho dcerami.

Po bondovkách natočil snímky Agent Crush, Plnou parou vzad! nebo Nepřítel, pracoval pro televizi či dabing, hostoval mimo jiné v německém krimiseriá­lu Místo činu.

Před dvanácti roky se herec zúčastnil pražského předávání filmových cen Český lev. V posledních letech se věnoval spíše charitativ­ní činnosti, pracoval hlavně pro organizaci UNICEF. Byl čtyřikrát ženatý, s jednou z manželek měl tři děti. Britská královna mu udělila šlechtický titul.

Tajný agent? Nesmysl

Ze své nejslavněj­ší role, pro niž se vysoký elegán s hlubokým hlasem výtečně hodil, si Moore často utahoval. „Nemyslím si, že je Bond hrdina. To je přece nesmysl – jak může být špion, když přijde do kteréhokol­iv baru na světě a hned ho vítají – Á, pan Bond. Takže protřepat, nemíchat?“říkával o své postavě tajného agenta herec, který paradoxně nesnášel zbraně.

Měl jednu touhu: chtěl si zahrát roli hlavního padoucha proti nynějšímu Bondovi, herci Danielu Craigovi, i když uznával, že to nepůjde.

Soukromý pohřeb se podle hercova přání odehraje v Monaku. (spa)

 ?? Foto: AP ?? Agent Rogera Moora proslavila role Jamese Bonda.
Foto: AP Agent Rogera Moora proslavila role Jamese Bonda.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia