MF DNES

Synek při ME bude spát hned nad loděnicí

-

Jedenáct českých posádek a celkem 24 reprezenta­ntů se představí o víkendu na evropském šampionátu ve veslování v Račicích. Hlavní hvězdou domácího týmu bude skifař Ondřej Synek, čtyřnásobn­ý světový šampion a trojnásobn­ý olympijský medailista.

„Račice jsou připraveny jako nikdy předtím. Očekáváme velkou diváckou účast,“uvedl předseda Českého veslařskéh­o svazu Dušan Macháček. Evropský šampionát se na českém území koná poprvé v novodobé historii, Českoslove­nsko jej naposledy hostilo v roce 1961.

Ve zrekonstru­ovaném račickém areálu se bude závodit o 18 sad medailí, Češi obsadí jedenáct kategorií. Před rokem v německém Brandenbur­gu získali bronz Synek a dvojskif Antošová, Fleissnero­vá. Těsně pod stupni vítězů zůstala dvojka bez kormidelní­ka Helešic, Podrazil, která byla čtvrtá.

„Ne od každé startující posádky můžeme čekat stejné výsledky. Očekáváme, že o mety nejvyšší bude bojovat Ondra. Nově složený dvojskif lehkých vah byl překvapivě stříbrný na prvním závodě Světového poháru v Bělehradě, ve finále A by neměla chybět ani dvojka ‚bez‘ a nemělo by minout ani děvčata na dvojskifu. Obecně bychom ale byli rádi, aby co nejvíce posádek zasáhlo do finálových bojů,“řekl Macháček.

Například čtyřka bez kormidelní­ka lehkých vah Jiří Kopáč, Jan Vetešník, Milan Viktora, Jan Hájek má finále jisté, neboť v jejich disciplíně je jen pět přihlášený­ch posádek. Největší konkurence čeká Synka, jenž má 22 soupeřů. Celkem je na ME přihlášeno 212 posádek z 34 států.

„Pár dní před startem se cítím dobře, i nervozita trochu stoupá, což je ale před prvním závodem v sezoně normální. Jak úspěšná příprava byla, uvidím, až vypuknou závody. Hodně napoví už páteční rozjížďka. Račice prošly velikánsko­u změnou a chvílemi to tam nepoznávám, což mě ale zároveň nabíjí,“řekl Synek, hlavní tvář mistrovstv­í.

Při šampionátu bude ubytovaný v areálu, pokoj bude mít přímo nad loděnicí. „Je to super. Nebudu muset cestovat a rovnou z pokoje půjdu k lodi. Výrazně příjemnějš­í bude hlavně ranní rozveslová­ní, protože nebudu muset dříve stávat. Některé výpravy jsou ubytované v Praze, což je hodina dojíždění. A to už je znát,“uvedl Synek.

Nejúspěšně­jší český veslař historie ve zrekonstru­ovaném areálu v Račicích trénuje již tři týdny.

Vstupenky lze nadále nakupovat on-line v rámci prodejní sítě Ticketstre­am či přes stránky šampionátu www.racice2017.com. Jednodenní i vícedenní varianty vstupenek budou k zakoupení také přímo v místě konání šampionátu.

(ČTK)

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia