MF DNES

Dva nováčci z Česka

Pozor, bidony se i kradou. Co vše v Itálii zažívají Jan Hirt a Michal Schlegel

-

Tomáš Macek reportér MF DNES na Giru

aká opravdu je cyklistick­á Grand Tour? Poprvé ji zažívají na vlastní kůži. Dva Češi v oranžovém, dva mladí vrchaři, dva jezdci polské druhodiviz­ní stáje CCC.

Jedenadvac­etiletý benjamínek Michal Schlegel je pátým nejmladším aktérem závodu, přesto je nyní už sedmý v kategorii do 25 let.

Šestadvace­tiletý Jan Hirt při debutu na Giru dokonce bojuje o Top 15 celkové klasifikac­e, odvážně se probil i do úniku v královské etapě. Před ní oba mluvili pro MF DNES.

Čím je pro vás Giro nejvíc odlišné od závodů, které jste znali? Hirt: že elitní stáje vás coby druhodiviz­ní tým odmítají pouštět do popředí pelotonu. Už je to lepší? Hirt:

Už ano. I proto, že dost jezdců je unavenější­ch. Dopředu se díky tomu cpe míň lidí a pro nás je snadnější se mezi ně vměstnat.

Některé týmy navíc nejsou tak agresivní jako dřív, protože vypadly z předních příček pořadí. Třeba jezdci Sky. Nebo Lotto Jumba. Ti se zkraje Gira chovali hrozně, za každou cenu chtěli být kvůli svému lídrovi Kruijswijk­ovi vepředu.

Schlegel: Mohli jste si získat u nich respekt i svými výkony v horách, ne? Hirt:

Také to hraje roli. Na začátku Gira nás brali ve stylu: Co tu děláte? Jste jen do počtu, ne? Nebo jste si ten start zaplatili? Ale když se nám něco povede a porážíme také lídry prvodivizn­ích stájí, trochu nás potom respektujo­u. Ačkoliv pořád jsme pro ně druhořadá stáj.

Ve vašem týmu přispěl start na Giru k vylepšení zázemí? Hirt:

Snaží se. Máme letos i speciální matrace na spaní, které nám každý den převážejí. Jsou napojené na počítač, takže doktor může sledovat, jestli dost kvalitně spíme.

A spíte? Schlegel:

Pravidelně tak devět hodin. Usínám v jedenáct a vstávám většinou kolem osmé.

Já toho naspím míň. Vzbudím se v sedm, jdu na záchod. Ale potom ještě někdy usnu.

Hirt: Co byste naopak na podmínkách ve stáji CCC vylepšili? Hirt:

Já potřebuju k normální etapě maximálně dva gely a navrch nějakou tyčinku a rýži. Hned po etapě potom zase rýži a k ní jablko. Na jablkách tu hodně ujíždím.

Schlegel: Při letošním, tedy stém Giru jsou ohromující počty diváků lemujících trať. Nakolik je však při závodě dokážete vnímat? Hirt:

Jak kdy. Když jedu naplno a sám, tak zase tolik ne. Ve skupině je eviduju mnohem víc. Zvlášť když v kopcích stojí hodně v silnici a hrozí, že vás umačkají. Pak je nutné před nimi i uhýbat.

Pro mě jsou ty davy povzbuzují­cí. Dovedou na chvilku vyvést moji mysl z bolesti a dodávají endorfiny navíc. I když na Etně se mi stalo, že mi jeden fanoušek dva kilometry před cílem kradl za jízdy z kola bidony. Nečekal jsem to, takže mi oba ty bidony opravdu ukradl.

Schlegel:

Dokonce to kdosi nafotil a tu fotku potom spousta lidí sdílela na Instagramu.

Na žádném jiném závodě jste se dosud nemohli tak zviditelni­t. Uvědomujet­e si, jaký zásadní dopad může mít právě toto Giro na vaši další kariéru? Schlegel:

 ?? Foto: T. Macek, MF DNES ?? Oranžové duo Jan Hirt (vlevo) a Michal Schlegel u týmového autobusu své stáje CCC.
Foto: T. Macek, MF DNES Oranžové duo Jan Hirt (vlevo) a Michal Schlegel u týmového autobusu své stáje CCC.
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia