MF DNES

Jak si Dumoulin na Giru málem „odskočil“z růžové

-

Ze zeleně mezi sněhové bariéry a zase zpět vinula se neustále 16. etapa. Tak tedy ještě jednou dolů do údolí, od zimy do jara, spustit se 40 serpentina­mi, jež na počest Gira získaly nový asfaltový kabát.

Jde o sjezd pro cyklistick­é kamikadze. A Vincenzo Nibali jím je. Přiřítí se k vedoucímu Landovi, přeskakuje louži jako kaskadér, zalehne na řídítka, střihá zatáčky. Když mu kolo ustřelí, zachrání se. Ze závodu se stává hazardní hra.

Na posledních metrech Nibali přespurtuj­e Landu a Itálie má po devatenáct­i dnech čekání konečně svého etapového vítěze Gira. Zřítí se vyčerpaně na asfalt, pomáhají mu opět na nohy. „Na tohle vítězství jsem musel být komplexním jezdcem,“hrdě vykládá. „Agresivním vrchařem, dobrým sjezdařem a navrch i spurterem.“

Quintana je třetí, Hirt jedenáctý, ve stejném čase jako sedmý Mollema a po skvělém představen­í.

Dumoulinov­i zbývají poslední čtyři kilometry, když hlasatel křičí: „Nuova maglia rosa.“V tu chvíli grafika ukazuje, že lídr stáje Sunweb virtuálně ztrácí růžový dres.

Enormním úsilím na posledních stovkách metrů jej přesto zachrání, byť z ranního náskoku 2:41 minuty mu zbude pouhých 31 vteřin. „Fantastico, bravo, bravo,“pro změnu vykřikuje hlasatel.

Giro 2017 se během jediného dne změnilo, a to tak, že od základu. Dumoulin sice stále vede, jenže s vidinou dalších hor jsou na koni Quintana a Nibali. „Velmi pozitivní den,“tvrdí Kolumbijec, zatímco ve tváři muže v růžovém se zrcadlí emoce opačné: „Jsem tak zklamaný.“

Jan Hirt se posouvá celkově na 16. místo. „Ukázal jsem sílu a byl vidět,“potěšeně pronáší. „A nohy mě teď zase tak moc nebolí.“

Byla to královská etapa hodná svého jména. Šílená i krásná. Plná zvratů, velkých výkonů, útoků, soubojů hvězd, šokujících událostí.

I s oranžovým českým přispěním.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia