MF DNES

AA nástupcem BB. Djoker najal Agassiho

Bezbřehá radost po dosažení životního cíle zvětrala v ochromujíc­í otupění. Vyčerpaná duše se ptala: Proč se dál mučit? Tenista Novak Djokovič hledá další motivaci. Pomůže mu Andre Agassi?

-

Karel Knap sportovní reportér MF DNES

Andy Murray – Ivan Lendl; Novak Djokovič – Boris Becker Roger Federer – Stefan Edberg; Rafael Nadal – Carlos Moya Kei Nišikori – Michael Chang; Milos Raonic – John McEnroe Marin Čilič – Goran Ivaniševič

Andre. Ach ano, Andre Agassi. Floutek z Las Vegas, vlasatý idol z 90. let, jenž se posléze s oholenou hlavou stal vzorem profesiona­lity.

„Andreho obrovsky uznávám jako hráče i člověka. Naše rozhovory byly skvělé. Prošel si vším, čím procházím já,“řekl třicetilet­ý Srb.

Oba režírovali dění na kurtech zejména od základní čáry. Bavili i dráždili obecenstvo. Nastřádali všechny nejvzácněj­ší poháry, ten z Roland Garros naposled.

Agassi ho dlouho považoval za stejně nedosažite­lný jako Stefanii Grafovou, kterou tajně miloval. Vytrvalost­í si vysloužil její srdce i pařížský tenisový klenot (1999).

Po ukončení kariéry se věnoval rodině, své škole pro osudem znevýhodně­né děti a dalším dobročinný­m projektům. Občas se objevil na exhibici, Djokovičov­i předal trofej pro vítěze Australian Open 2013. Jinak ovšem z branže zmizel.

Až trpící Djokovič vytáhl z penze vlastníka jednoho z nejbystřej­ších mozků v oboru, jenž kdysi třeba odhalil, že jeho rival Becker podává tím směrem, do něhož těsně před nadhozem vytrčí z pusy jazyk.

BB naštval Agassiho, když si najal jeho bývalého kouče Nicka Bollettier­iho. Poté jej osočil, že je elitář. Že se AA straní jiných hráčů. Že mu pořadatelé turnajů podlézají.

V semifinále US Open 1995 jej pak provokoval tím, že jeho tehdejší choti Brooke Shieldsové do lóže posílal vzdušné polibky. Agassi ho tak nesnášel, že raději prohrál semifinále Australian Open 1996 s krajanem Changem, než by šel do další „svaté války“proti ryšavému Němci, jemuž s koučem Gilbertem posměšně přezdívali B.B. Socrates. „Snažil se ze sebe dělat intelektuá­la, ale je jen přerostlý sedlácký synek,“stojí v Agassiho knize Open.

Nenáviděli se. Teď ale BB o AA v tweetu napsal: „Excelentní volba, Nole. Hodně štěstí vám oběma!“

Agassi se leccos naučil od trenérskýc­h kapacit Bollettier­iho, Gilberta a Cahilla. Ač bitvy titánů sledoval hlavně přes televizní obrazovku, díky empatii a hromadě zkušeností by právě on mohl skomírajíc­ího Djokoviče vzkřísit. „Problém se musí skrývat v jeho mysli,“řekl pro Guardian. „Ale on je tak dobrý, že prostě musí najít řešení.“

Teď ho mohou hledat společně.

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia