MF DNES

Jak Hirt zářil a Dumoulin si málem „odskočil“z růžové

-

Tomáš Macek reportér MF DNES na Giru

Tolik možných scénářů, jak se Quintana, Nibali a spol. pokusí rozebrat, zlomit a zničit Toma Dumoulina, se před královskou etapou cyklistick­ého Gira rozebíralo. Jak tým Movistar nakopne tempo hned od prvního kopce. Jak muže v růžovém trikotu záhy izolují od jeho pomocníků. Jak se zrodí aliance mezi jeho protivníky napříč stájemi. Jak, jak, jak...

„Určitě na mě zaútočí a určitě budu trpět,“předvídal on sám.

Co se však skutečně přihodí, to by nevymyslel žádný z cyklistick­ých prognostik­ů.

Těžko odhadovat, v jaké tělesné a duševní pohodě se aktuální šestnáctka pořadí WTA znovu objeví na kurtech. Mezi rozehraným­i vlčicemi to po dlouhé pauze rozhodně nebude mít snadné. Její návrat na jedné z nejsledova­nějších akcí bude provázet mučivá tréma.

„Na tréninku nemáte diváky, sběrače, rozhodčí. Dopadne na ni hodně vlivů,“soudí veterán Radek Štěpánek. „Očekávání, tlak... Víme, že její psychika je proměnlivá. Až čas ukáže, jestli Péťa svůj comeback načasovala správně.“

Dlouho jako by Nibali a Quintana byli Dumoulinov­ým stínem, v mentální bitvě velikánů mu během etapy vyhlíželi za rameny. Dlouho se zdálo, že Nizozemec má vše pod kontrolou. Už měli v nohách drsné Mortirolo, už projeli zasněženým vrcholem Stelvia a sjeli do údolí, už se na Stelvio vydávali znovu, tentokrát ze švýcarské strany.

Jenže vtom... Dvaatřicet kilometrů před cílem Dumoulin odhazuje kolo, svléká dres, utíká pod silnici a usedá do trávy, aby učinil potřebu. „Už jsem to nemohl vydržet, bylo to silnější než já,“řekne.

Rázem jsou jeho největší protivníci na kopci o pět set metrů před ním. „A teď Quintana zpomalí skupinu a počkají na něj,“kdosi prohodí v tiskovém středisku.

Ani nápad. Gesto, které lídr Gira učinil po Kolumbijco­vě pádu v nedělní etapě, se v opačném gardu neopakuje. Bojují dál kdo s koho.

„Fair play a respekt definitivn­ě zmizely z cyklistiky,“píše od televize na Twitter divák Leopold König.

„Nevěděli jsme přesně, jaký měl Tom problém,“vylíčí po etapě Vincenzo Nibali. „Když jsme dostali zprávu, že nešlo o technickou závadu nebo kolizi, ale o jeho fyzické potíže, začali Movistar i někteří další opět útočit. I takové události jsou součástí cyklistick­ých závodů.“

Dumoulin se drápe vzhůru sám, potom s pomocníkem Ten Damem, zase sám, pak s odpadlíky, kteří mu však nevystřída­jí. Pusu má doširoka otevřenou, je ze sedla, kroutí hlavou. Co se to stalo?

Quintana, Nibali, Pinot a další sokové mu ujíždějí.

Ještě před nimi se však blíží k vrcholu tři uprchlíci a mezi nimi Jan Hirt! Toto je den, kdy na něj celý cyklistick­ý svět hledí jako ještě nikdy předtím. Den, kdy 26letý Čech všem předvádí: Dívejte se pozorně, jaký já jsem vrchař.

Už na Mortirolu si takřka sám doskočil z hlavního pole do úniku. „Cítil jsem se dobře, tak jsem to zkusil.“Tehdy jich v úniku jelo třicet. Později dvanáct. Při průjezdu Stelviem sedm. A při druhém výšlapu nahoru najednou zbývají pouze tři. On, kluk z druhodiviz­ní stáje. S ním Nizozemec Kruijswijk, loni smutný hrdina Gira, a Bask Landa, předloni třetí. Exkluzivní společnost. „Irt, ekipo či či či,“stále opakuje komentátor společnost­i RAI. Rozumějte: Hirt, tým CCC. Landa na něj vrhá nechápavé pohledy. „Kluci byli trochu vystresova­ní, že se tam s nimi pořád držím,“poví později Hirt.

Landa mu přece jen ujíždí, sám však uniká Kruijswijk­ovi. Dál se srdnatě rve s horou, o které Vincenzo Torriani, bývalý ředitel závodu, vyhlašuje: „Stelvio je magickou součástí mytologie Gira.“

Půldruhého kilometru pod vrcholem Hirta pohltí kvarteto mocných: Nibali, Quintana, Pozzovivo, Zakarin. Pokusí se jich zachytit. Ano, pořád to jde. Jenže jakmile podruhé atakuje Nibali, už to nejde.

Po 5 300 výškových metrech stoupání, jež mají v nohách, zbývá 20 kilometrů prudkého sjezdu.

Pokračován­í na straně 18

 ?? Foto: Profimedia.cz ?? Na střechu Gira Jezdci míří v královské 16. etapě na vrchol Stelvia, do výšky 2 758 metrů.
Foto: Profimedia.cz Na střechu Gira Jezdci míří v královské 16. etapě na vrchol Stelvia, do výšky 2 758 metrů.
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia