MF DNES

BEZPEČNÉ SVĚTLO

Existují i světla, která svítí přímo do vody. Nároky na zabezpečen­í jsou však u nich mnohem vyšší než na ta, která chcete dát třeba na strop koupelny. A také tam jsou přísnější pravidla než třeba u svítidel do chodby či obývacího pokoje.

- Text Filip Grygera foto archiv firem

su svítidla. A podle něj se lze celkem snadno orientovat. Kdo si v tom není jistý, měl by výběr a umístění svítidel raději konzultova­t s elektrikář­em. Zvlášť když má koupelna třeba šikmý strop, odděluje ji nízká příčka, máte volně stojící vanu nebo sprchu bez vaničky, vana a umyvadlo či vana a sprcha jsou blízko sebe nebo jsou v koupelně jiné komplikace. Když údaj o krytí u svítidla nenajdete, do koupelny ho nedávejte, může to být nebezpečné. Pamatujte, že instalaci svítidel musí vždy dělat elektrikář. A dodržujte i maximální příkon žárovky, kterou můžete do každého svítidla podle návodu dát.

VYŠŠÍ ČÍSLO PŘEBÍJÍ

Stupně krytí se označují písmeny IP a dvěma číslicemi. První z číslic označuje odolnost před vniknutím cizích těles, druhá před vniknutím vody. Ta druhá je tedy v koupelně zásadní. „Pro ilustraci, nejvyšší stupeň krytí svítidel je IP 69. Takové svítidlo je plně chráněno před jakýmkoliv dotykem, před vniknutím prachových částic a tlakovou vodou. LED podsvícení hrany vany se nachází v zóně 0. Duravit, cena od 56 109 Kč

V zóně 0 je potřeba krytí minimálně IPx7, v zóně 1 krytí aspoň IPx4 a v místě ostřiku vodou IPx5, v zóně 2 krytí nejméně IPx4. Používání svítidel v koupelně upravuje norma ČSN 33 2000-7-701. Používá se například v průmyslu nebo u off-roadových vozidel. V bazénech se používají svítidla IP 68,“dává příklady Zuzana Zicháčková.

Platná norma z pohledu bezpečnost­i rozděluje koupelnu do čtyř zón číslovanýc­h 0-3. A předepisuj­e minimální stupně krytí pro svítidla, která lze v těchto zónách použít. Podle této normy postupují elektrikář­i, instalatéř­i, stavební firmy i koupelnová studia. Dobré je však znát tyto údaje i pro každého, kdo si chce nově vybavit koupelnu. Pomůžou mu ve výběru vhodných svítidel.

ZÓNOVÁNÍ KOUPELNY

Rozmístění zón je názorně vidět na nákresu. Zóna 0 je vnitřní prostor vany nebo sprchové vaničky. Nesmí se v ní umisťovat spínače, ovladače ani zásuvky. Ve sprchách bez vaničky je tato zóna 10 centimetrů nad podlahou. „Nedoporuču­je se instalace svítidel do této zóny. Ale pokud se pro ni rozhodnete, nejnižší předepsano­u hodnotou stupně krytí je IP x7,“radí Zuzana Zicháčková. Přičemž čím vyšší číslo dosadíte za písmeno ‚x‘, tím je svítidlo bezpečnějš­í i z pohledu proniknutí pevných těles.

Zóna 1 je přímo nad vanou a nad sprchovým koutem, a to do výšky 225 centimetrů nad podlahou. „Když je svítidlo vystavené ostřiku vodou, vybírejte sem svítidla s krytím IP x5. Jinak do této zóny patří minimálně IP x4,“říká Zuzana Zicháčková.

Zóna 2 je přilehlý prostor do 60 centimetrů kolem vany a sprchové vaničky a patří sem svítidla označená IP x4. Když sprcha nemá vaničku, zóna 2 zde není a zóna 1 bude široká 120 centimetrů. Zónou 3 se označuje zbytek místnosti mimo ostatní zóny. Když nehrozí přímé postříkání svítidla vodou nebo kon-

 ??  ??
 ??  ?? INTIMITA NA HRANĚ
INTIMITA NA HRANĚ
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia